Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Λέμε όχι στον ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 

Ημέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό

 και στην εναντίωση στον Ρατσισμό

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η και 2η ώρα: Συζήτηση και ανάγνωση κειμένων
3η και 4η ώρα: Αθλητικές εκδηλώσεις
5η ώρα:   Προβολή βίντεο
6η ώρα: Καλλιτεχνικές δημιουργίες ζωγραφικής και κολλάζ



 Κείμενα των παιδιών της τάξης
 

Στις μέρες μας ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκονατι σε έξαρση επειδή η κοινωνία μας δείχνει αδύναμη να εξασφαλίσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το διαφορετικό χρώμα στο δέρμα, η διαφορετική γλώσσα και θρησκεία ο διαφορετικός τρόπος ένδυσης, η φτώχεια είναι οι αιτίες που προκαλούν ρατσιστικά η ξενοφοβικά φαινόμενα.

Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την πατρίδα τους ως πρόσφυγες εξαιτίας ενός πολέμου, ή ως πολιτικοί πρόσφυγες, είτε λόγω φυσικών καταστροφών. Με τη μετανάστευσή τους ξεκινά ένας δύσκολος αγώνας επιβίωσης χωρίς αποτέλεσμα αφού δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά και αναγκάζονται να ζουν πολλοί μαζί σε εγκαταλειμμένα σπίτια και έτσι δημιουργούνται εστίες μόλυνσης για τους ίδιους και για την κοινωνία… Συχνά σε μεγάλες πόλεις παρακολουθούμε φαινόμενα βίας από τη μεριά των εξαθλιωμένων μεταναστών, αλλά και των κατοίκων αυτών των περιοχών που νιώθουν ότι έχασαν την ελευθερία και την ασφάλεια για να ζήσουν στα σπίτια τους.

Οι οικονομικοί μετανάστες προσαρμόζονται πιστεύω ευκολότερα στις μικρές κοινωνίες και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ακόμη πιστεύω πως επιτέλους τα φαινόμενα ρατσισμού θα πρέπει να εξαλειφθούν και όλοι οι αρμόδιοι να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι, να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις και έτσι οι άνθρωποι να πάψουν να φοβούνται για τη ζωή τους.

Είναι απαραίτητο όλοι οι λαοί της γης να εργαστούμε για να γίνει επιτέλους  η ζωή μας καλύτερη για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, γλώσσας ή θρησκείας.

ΜΑΡΙΝΑ
….όταν τους  αντίκρισα για πρώτη φορά  ένιωσα περιέργεια, γιατί απόρησα τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τόσο μακριά από τη χώρα τους. Βλέποντάς τους ένιωσα και λύπη γιατί ζουν πολύ φτωχικά σε χώρους ιδιαίτερα βρόμικους. Ακόμη ένα άλλο μου συναίσθημα ήταν ο φόβος επειδή πολλοί συμπατριώτες μας έχουν διαδώσει ότι αυτοί οι άνθρωποι κλέβουν ή ακόμα και σκοτώνουν…

Αυτά λοιπόν πίστεψα στην αρχή παρατηρώντας τους όμως κατάλαβα ότι είναι καλοί άνθρωποι κι έτσι σταμάτησα να τους φοβάμαι. Πλέον μου έχει μείνει στο μυαλό μου η λύπη για αυτούς. Ζουν μακριά από τη χώρα τους , μακριά πό τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι άνθρωποι σαν κι εμένα και θέλουν τη βοήθεια όλων μας στη δύσκολή στιγμή που ζούνε .

ΧΑΡΑ


Δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα. Δεν παίζει ρόλο ή γλώσσα που μιλάς ή η θρησκεία που πιστεύεις  αλλά να είσαι αισιόδοξος για αυτό που είσαι στον κόσμο. Συχνά θα πρέπει να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων και να σκεφτόμαστε αν θα μας άρεσε να μην μας υπολογίζουν ή να μας φέρονται άσχημα. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αλλοδαποί δυσκολεύονται ιδιαίτερα να προσαρμοστούν στη χώρα μας , ταλαιπωρούνται να μάθουν τη γλώσσα μας. Πρέπει λοιπόν να βοηθάμε όσο μπορούμε.

ΕΙΡΗΝΗ
Αν προσέξουμε για μια στιγμή τα ζώα τα οποία είναι κατώτερα του ανθρώπου θα πάρουμε πολλά μαθήματα.  Τα ζωάκια δεν κοροϊδεύουν ούτε περιφρονούν το ένα τα άλλα. Έτσι πρέπει να είναι και οι άνθρωποι. Τι αν κάποιος είναι Αλβανός ή Αμερικανός , χοντρός ή κοντός , χριστιανός η μουσουλμάνος. Αυτό που μετράει σε έναν άνθρωπο είναι η ψυχή του  και η αγάπη που κρύβει στην καρδιά του. Επίσης είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος παιδί που να είναι ρατσιστής . Και αν υπάρχει σίγουρα λέει λόγια που άκουσε από την οικογένειά του. Για αυτό ίσως οι μεγάλοι άνθρωποι θα πρέπει να διθδαχτούν από τα παιδιά

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Οι αλλοδαποί δεν είναι διαφορετικοί από εμάς, μοιάζουν με μας. Το ότι είναι κάποιοι μαύροι και κάποιοι ενοχλούνται από αυτό , εμάς δεν θα πρέπει να μας επηρεάζει. Θα θέλαμε να είμαστε εμείς στη θέση των κυνηγημένων;

ΑΝΤΟΝΙΟ
Όταν συναντώ ανθρώπους διαφορετικούς από εμένα με άλλο πολιτισμό, με άλλη θρησκεία και από άλλη φυλή νιώθω περιέργεια να μάθω τις συνήθειές τους. Μεγάλο ενδιαφέρον μου προκαλούν οι Μουσουλμάνοι με τον παράξενο τρόπο προσευχής τους ή οι γυναίκες που φοράνε μαντίλες και μακριά ρούχα για να καλύπτουν όλο το σώμα τους χειμώνα καλοκαίρι. Άλλη φυλή την οποία έχω δει αρκετές φορές είναι οι Ρομά , οι οποίοι μετακινούνται συνέχεια σε ομάδες από ένα μέρος σε άλλο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κατοικούν σε σπίτια αλλά σε σκηνές και είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες σε θέματα υγιεινής ή και καιρικών συνθηκών. Κάθε φορά λοιπόν που τους βλέπω  λυπάμαι και αναρωτιέμαι γιατί δεν  κάνουν κάτι για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, μετά όμως σκέφτομαι πως δεν μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και πως τον καθένα πρέπει να τον αποδεχόμαστε με τον πολιτισμό, τη θρησκεία και τη φυλή του.

ΒΙΚΥ

Στη χώρα μας ζουν οικογένειες από άλλες χώρες. Τους ανθρώπους αυτούς δεν πρέπει να τους κοροϊδεύουμε και να τους περιφρονούμε γιατί είναι άνθρωποι  σαν κι εμάς με τα ίδια δικαιώματα όπως κι εμείς. Ήρθαν από τη χώρα τους για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους και σίγουρα περνούν πολύ δύσκολα σε μια χώρα ξένη και δεν μιλούν καλά καλά τη γλώσσα μας. Πιστεύω πως αν τους δεχτούμε με αγάπη και καλοσύνη θα μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι αρμονικά.

Όπως είχε πει και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις»

ΓΙΩΡΓΟΣ
Δεν πρέπει να περιφρονούμε τους ξένους γιατί μπορεί να βρεθούμε στη θέση τους. Το σωστό είναι να τους βοηθήσουμε και να γίνουμε φίλοι τους. Είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Οι άνθρωποι αυτοί περνούν δύσκολα σε μια ξένη χώρα και δεν ξέρουν πολλές φορές τι θα συναντήσουν. Αν τους φερθούμε καλά θα καταλάβουν ότι είμαστε φιλικός και καλός λαός.

Πρέπει να ακολουθήσουμε τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, για την ισότητα και την αδελφοσύνη των ανθρώπων.

ΑΝΝΑ



Στη χώρα μας έχουμε πολλούς πρόσφυγες. Η χώρα μας όμως έχει γνωρίσει την προσφυγιά  και τη μετανάστευση. Κατά τη γνώμη μου οι μετανάστες νιώθουν τον ξεριζωμό διότι έχουν φύγει από τη χώρα τους. Και όπως οι δικοί μας μετανάστες στις χώρες που πήγαν κράτησαν τα ήθη και τα έθιμά τους έτσι πιστεύω ότι πρέπει να επιτρέψουν στους πρόσφυγες της Ελλάδας να κρατήσουν τα δικά τους ήθη και έθιμα. Έτσι θα νιώσουν πιο άνετα και πιο ευπρόσδεκτοι σε αυτή τη χώρα.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ
 
Στις μέρες μας οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές και η οικονομική κρίση αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνονται μετανάστες. Με τη μετανάστευση ξεκινά ένας δύσκολος αγώνας επιβίωσης. Σήμερα ο ρατσισμός βρίσκεται σε έξαρση, κάθε τι διαφορετικό πολλές φορές θεωρείται κατώτερο. Πιστεύω πως ο ρατσισμός πρέπει να σταματήσει και όλα τα κράτη να ενωθούν  βρίσκοντας λύσεις για να γίνει καλύτερη η ζωή μας. Να υπάρχουν ίσα δικαιώματα για όλους, νερό , τροφή, δικαίωμα στη μόρφωση και στην επιλογή της θρησκείας. Διότι απέξω όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά από μέσα είμαστε όλοι ίδιοι!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Όταν βρίσκομαι με ξένους αλλά κυρίως με παιδιά σκέφτομαι πώς να είναι άραγε ο πολιτισμός τους. Θέλω να είμαι φίλη με όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος γιατί και αυτά έχουν δικαιώματα και ανάγκες. Παρόλα αυτά υπάρχουν Έλληνες ρατσιστές που μισούν τους ξένους, αλλά και παιδιά ρατσιστές που βρίζουν ή και χτυπούν παιδιά από άλλες χώρες ΓΙΑΤΙ; Κανένας δεν ξέρει. Θα ήθελαν άραγε αυτοί να τους φερθούν οι άλλοι με τον ίδιο τρόπο;

Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις φυλές καταγωγής μας , αλλά δίχως να περνάμε τα όρια.

ΑΝΝΑ - ΜΑΡΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παγκόσμια μέρα αδέσποτων ζώων

  4 Απριλίου : " Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα"  1. Κατασκευή αφίσας με θέμα τα δικαιώματα των ζώων καθώς και συμβουλές για την προστα...