Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΨΗΦΙΔΩΤΑ






Ψηφιδωτό


Ψηφιδωτό καλείται η τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρές, συνήθως τετράγωνες, ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα οι οποίες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες.


"ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ"  ΜΑΡΙΝΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγωγή

Τα παλαιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά εντοπίζονται στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Μικρά Ασία και χρονολογούνται στον 8ο π.Χ. αιώνα. Από τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η τεχνική των ψηφιδωτών μεταλαμπαδεύτηκε στη Ρώμη τον 1ο π.Χ. αι. και από εκεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ψηφιδωτά σε επιτοίχιες εφαρμογές στα τεχνητά σπήλαια που αφιέρωναν στις Μούσες (Μωσαϊκό).
Τη μεγάλη τους ακμή γνωρίζουν οι ψηφιδωτές διακοσμήσεις κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι Βυζαντινοί εκτός από επιδαπέδια και επιτοίχια ψηφιδωτά έφτιαχναν και φορητές ψηφιδωτές εικόνες.

ΒΙΚΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ- ΑΝΤΟΝΙΟ

ΣΟΦΙΑ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ


ΚΑΤΕΡΙΝΑ - ΕΙΡΗΝΗ

Η ιδέα για τα ψηφιδωτά   μας δημιουργήθηκε τόσο από τις βυζαντινές ψηφιδωτές αγιογραφίες όσο και από την Βυζαντνή ιστορία

                 

                                                          
ΑΝΝΑ
ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ - ΧΑΡΗΣ
ΧΑΡΑ



ΒΙΚΥ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Τηλεόραση και εξάρτηση

 Σχέδιο εργασίας στο μάθημα της γλώσσας. Κεφάλαιο 15ο " Η Τηλεόραση "  - Έρευνα για τις ώρες τηλεθέασης, το είδος των προγραμμάτων...