Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Μονή Καισαριανής



Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Εκδρομή στη:

 ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ


Η Μονή της Καισαριανής βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ περίπου, στο δάσος του Υμηττού. Είναι σχετικά κοντά στην κατοικημένη περιοχή (περίπου 2-3 χλμ) και η πρόσβαση από την Καισαριανή μπορεί να γίνει ακόμη και με τα πόδια.
Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτιστηκε προς το τέλος του 11ου αιώνα μ.Χ. ή στις αρχές του 12ου ενώ σταμάτησε να λειτουργεί το 1833.
 Η Μονή Καισαριανής είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική.
Παλιά το τοπίο ήταν δενδρόφυτο γεμάτο ελιές, ενώ κοντά στην Μονή ανάβλυζε πηγή με άφθονο και κρύο νερό.
 Λίγο πιο πάνω από το σημείο αυτό η τοποθεσία στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στην Αφροδίτη
Παίζοντας μπάλα στο προύλιο της Μονής
 Η μονή κατά πάσα πιθανότητα χτίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο, περίπου στο 1100, η οποία είναι η χρονολογία κατασκευής της διατηρημένης εκκλησίας (το καθολικό της μονής). Ωστόσο, ο χώρος έχει μεγαλύτερη ιστορία ως λατρευτικός χώρος: στην Αρχαιότητα, ήταν πιθανώς ένας χώρος αφιερωμένος στην Αφροδίτη, προτού καταληφθεί από τους Χριστιανούς κατά τον 5ο με 6ο αιώνα.
 Ένας ψηλός τοίχος περιβάλλε τα κτήρια, το καθολικό (κυρίως εκκλησία), την τραπεζαρία, το λουτρό και τα κελιά, και έτσι, είναι έως και σήμερα αρκετά προστατευμένα. Στον αρχικό σχεδιασμό υπήρχαν δύο είσοδοι, η κύρια είσοδος στην ανατολική πλευρά και μια μεγαλύτερη στην άλλη πλευρά.
Έξω από τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου
 



αριστερά ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και πίσω μας ο ναός του Αγίου Αντωνίου

Ανεβαίνοντας προς τα κελιά των μοναχών
Τα κελιά των μοναχών, μαζί με τον πύργο Μπενιζέλου, καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρη τη νότια πλευρά του κήπου.
 
 


Ο χώρος της τραπεζαρίας δυτικά της Μονής
 Η τραπεζαρία και η κουζίνα βρίσκονται σε ένα ανεξάρτητο κτήριο στη δυτική πλευρά του τοίχου, απέναντι από το καθολικό. Η τραπεζαρία είναι μία μακριά ορθογώνια θολωτή αίθουσα, η οποία διαχωρίζεται σε δύο χώρους. Η κουζίνα στη νότια πλευρά της τραπεζαρίας έχει τετράγωνο σχήμα με θολωτή οροφή στην οποία βρίσκεται ο καπνοδόχος. Η εστία βρίσκεται στη μέση της αίθουσας, περικυκλωμένη από ένα σκαλοπάτι, χτισμένο στη βάση των τεσσάρων τοίχων του.
Παίζοντας ποδόσφαιρο στη φύση

Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Φιλοδασική αναστήλωσε το συγκρότημα της Μονής της Καισαριανής μεταξύ 1952 και 1955.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΠΡΑΞΗ

  Παραγωγή γραπτού λόγου  Θέμα: «Μια καλή μου πράξη»   Πότε έκανες την πράξη; Πού έγινε η πράξη; Ποια ήταν; Να την περιγρά...