Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008


Οι δρόμοι της πόλης μας είναι η ιστορία του τόπου μας.
Από τους Μαθητές της Στ΄τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου της Νίκαιας
Οδός ΘΕΙΡΩΝ
Θείρα πόλη της Μικράς Ασίας στην πεδιάδα του ποταμού Καϋστρου, με πληθυσμό 35.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 7.000 Έλληνες. Στην πόλη λειτουργούσαν εργαστήρια σχοινοποιΐας και υφαντουργίας. Ο ελληνικός πληθυσμός εκδιώχτηκε στις 22 Αυγούστου 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή


















Οδός ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

Η Αττάλεια ιδρύθηκε από τον Άτταλο Β΄ βασιλιά της Περγάμου τον 2ο αιώνα π.Χ.
( Στην Μικρά Ασία)Υπάρχουν ακόμα αρκετά αρχαία στην περιοχή που αποκαλούνται με το όνομά τους και όχι με κάποιο τουρκικό όνομα. Η τριγύρω περιοχή της Αττάλειας ήταν γνωστή ως Λυκία στα Δυτικά. Παμφυλία στα ανατολικά και Πισιδία στο βορρά. Η πόλη – λιμάνι της Παφυλίας είχε πύργους και τείχη οχυρωμένα τα οποία σώζονται και σήμερα. Οι Έλληνες που κατοικούσαν εκεί διατηρούσαν τα ήθη και τα έθιμα και αποτελούσαν μια ιδιαίτερη ομάδα στην άχαρη οθωμανική αυτοκρατορία







Οδός ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Η οδός Παπαδιαμάντη πήρε το όνομά της από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ήταν κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης . Επονομαζόμενος ο « Άγιος των ελληνικών γραμμάτων» . Έγραψε ηθογραφία, μυθιστορήματα, διηγήματα , τα οποία εκτός από τη χώρα μας κατέχουν περίοπτη θέση και στο εξωτερικό.










Οδός ΙΩΝΙΑΣ

Η οδός Ιωνίας πήρε τ’ όνομά της από την Ιωνία, την παραλιακ΄’η πόλη της Δ. Μικράς Ασίας που ορίζεται από τους ποταμούς Έρμο και Μαίανδρο, όπου εγκαταστάθηκαν οι Ίωνες. Οι Ίωνες ήταν η παλιότερη από τις 4 αρχαίες ελληνικές φυλές. Τ’ όνομά τους το οφείλουν στον Ίωνα , γιο του Ξούθου και της Κρέουσας κι εγγονό του Έλληνα. Άλλοι πάλι αποδίδουν την ονομασία τους στην πολεμική κραυγή «ιά!» που έβγαζαν όταν πολεμούσαν. Εγκαταστάθηκαν στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην Αττική και στην Εύβοια και πολύ αργότερα στα παράλια της Μ. Ασίας ( 2000 π.Χ.) Η περιοχή της Μ. Ασίας από τότε ονομάστηκε Ιωνία.




















ΟΔΟΣ
Π. ΡΑΛΛΗ


Η οδός Πέτρου Ράλλη πήρε το όνομά της από τον Πέτρο Ράλλη ο οποίος γεννήθηκε το 1884 και πέθανε το 1945. Ήταν δικηγόρος και πολιτικός Με καταγωγή από τη Σύρο. Εκλέχτηκε πάρα πολλές φορές βουλευτής του « Λαϊκού κόμματος» και έγινε και Υπουργός.


ΟΔΟΣ
ΒΟΣΠΟΡΟΥ



Η οδός Βοσπόρου πήρε τ’ όνομά της από τον πορθμό ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με την Προποντίδα. Στο νότιο άκρο είναι χτισμένη η Κωνσταντινούπολη. Εκεί πίστευαν ήταν οι Συμπληγάδες Πέτρες.

Η λέξη Βόσπορος οφείλεται στο μύθο όπου η κόρη του Ινάχου , Ιώς μεταμορφώθηκε σε βόδι και πέρασε τα στενά ( βοός + πόρος = το πέρασμα του βοδιού).







ΟΔΟΣ
Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ



Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε το 1915 στην Αμαλιάδα. Σπούδασε νομικά αλλά δεν τέλειωσε τις σπουδές του διότι τον απέβαλαν λόγω των ιδεών του.
Έγινε μέλος του Κ.Κ.Ε. και πέρασε από πολλές δοκιμασίες, φυλακές, εξορίες βασανιστήρια κ.α.
Στα χρόνια της κατοχής (1941-1944) ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ.
Μετά τον εμφύλιο συλλαμβάνεται μαζί και με άλλους (1951) με την κατηγορία της ανασυγκρότησης του κουμουνιστικού κόμματος.
Δικάζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Η απόφαση ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων
Το 1952 η δίκη επαναλαμβάνεται. Ο Μπελογιάννης παρακολουθεί άψογα ντυμένος κρατώντας στο χέρι ένα κόκκινο γαρύφαλλο. Η απόφαση και πάλι είναι «θάνατος»
Στις 30 Μαρτίου 1952 στις 4:12 εκτελείτε δια τουφεκισμού.



ΟΔΟΣ
ΒΙΘΥΝΙΑΣ



Η Βιθυνία υπήρξε περιοχή της Μικράς Ασίας. Εκεί έγινε η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος
Την πόλη της Βιθυνίας την ίδρυσαν οι Θύνοι ή Βιθύνοι από τη Θράκη.
Η Βιθυνία αποτέλεσε πέρασμα από την Ευρώπη στην Ασία με αποτέλεσμα να δέχεται συχνές επιθέσεις για τον πλούτο της. Η Βιθυνία ήταν η γενέτειρα του Ίππαρχου και πολλών άλλων φιλοσόφων και ιστορικών.
Με την εμφάνιση των Σελτζούκων Τούρκων τα δεινά των κατοίκων της Βιθυνίας αυξάνονται.
Αλλά το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή οι Έλληνες εγκατέλειψαν αυτό το ΒΔ κομμάτι της Μικρασίας που είχε ποτιστεί με πολύ αίμα.




























ΝΙΚΑΙΑ

Η Νίκαια η Κοκκινιά είναι προάστιο νοτιοανατολικά του Πειραιά.
Βρίσκεται περίπου 8 χλμ από το κέντρο της Αθήνας και 4 χλμ από το κέντρο του Πειραιά. Οι κύριοι δρόμοι της είναι η Γρηγόρη Λαμπράκη και η Πέτρου Ράλλη.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
Ιστορία του ονόματος
Ιστορία
Η Νίκαια σήμερα
Εξωτερικοί δεσμοί

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
Μετονομάστηκε σε Νίκαια τον Σεπτέμβριο του 1941. Μέχρι τότε ο Δήμος λεγόταν Κοκκινιά. Για να άλλαξει όνομα έγινε διαγωνισμός. Μερικά από τα ονόματα που προτάθηκαν ήταν « Τροία, Φρυγία, Βασιλειάς, Φοινίκη, Ανατολή, Τραπεζούντα κ.α.»
Τελικά υπερίσχυσε το όνομα Νίκαια. Η Νίκαι ήταν πόλη στη Βιθυνία της Μ. Ασίας στην οποία μάλιστα έγινε το 325 μ.Χ. η Α΄ οικουμενική Σύνοδος.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η περιοχή πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο αποτελούνταν από καλλιεργήσιμα εδάφη. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος είναι αστικοποιημένο και πυκνοκατοικημένο.

Ο ορεινός όγκος του Αιγάλεω με αραιή βλάστηση βρίσκεται στο Βορρά. Η περιοχή του βουνού που χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του ’60 για λατομεία έχει μετασχηματιστεί σε πάρκο, στο οποίο βρίσκεται το Ολυμπιακό συγκρότημα της Άρσης Βαρών.

Ο δήμος κατοικήθηκε από πρόσφυγες που κατάγονταν από διάφορα μέρη της Μ. Ασίας και του Πόντου. Στις 17 Αυγούστου 1944 η Κοκκινιά γνώρισε την βαρβαρότητα των Γερμανών κατακτητών με την εκτέλεση δεκάδων πολιτών στο «μπλόκο της Κοκκινιάς» στη μάντρα της Οσίας Ξένης

Η ΝΙΚΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η Νίκαια είναι το διοικητικό κέντρο της Β΄ περιφέρειας του Πειραιά , έδρα πολλών οργανισμών , υποθηκοφυλακείου, ειρηνοδικείου κ.α.
Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν διάφορα μέρη όπως : τα προσφυγικά τετράγωνα , το ανακαινισμένο Λουτρό της πόλης (Χαμάμ), τη «Μάντρα» και το μικρό μουσείο για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς», το συγκρότημα της Άρσης Βαρών, το Κατράκειο θέατρο, τον Δημοτικό κήπο με το Κηποθέατρο και το καταπράσινο λόφο της Δεξαμενής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ
ΒΟΡΕΙΑ Κορυδαλλός
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Αιγάλεω κ΄ Αγία Βαρβάρα
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Ρέντης
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ Πειραιάς
ΝΟΤΙΑ Πειραιάς
ΔΥΤΙΚΑ Κερατσίνι
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ Χαϊδάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιορτή για την μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου

 " ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"    1.        ΧΟΡΩΔΙΑ: ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ   ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Φτιά...