Ο πεζόδρομος του ΘΗΣΕΙΟΥ |
Η αρχαία αγορά της Αθήνας είναι ο ανοικτός χώρος που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης.
Στην αρχαιότητα αποτελούσε διοικητικό, και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης.
Την Αρχαία Αγορά διέσχιζε η Οδός των Παναθηναίων από την οποία περνούσεη μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων
Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές, από τους Πέρσες
τους Ρωμαίους., στη συνέχεια από τους Ερούλους και τους Σλάβους επιδρομείς το 580 όπου και τελικά ο χώρος αυτός εγκαταλείφθηκε.
Ο ναός του ΗΦΑΙΣΤΟΥ |
με 13 κίονες σε κάθε μακριά πλευρά. Είναι κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο ίσως από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο. Ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο,
Η στοά αναστηλώθηκε πλήρως στο διάστημα 1953-1956 για να στεγάσει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς .
Μετά την επιδρομή των Ερούλων το 267 η περιοχή της Αγοράς ισοπεδώθηκε. Λόγω της καταστρεπτικής αυτής επιδρομής, η Αθήνα συρρικνώνεται δραματικά. Χτίζεται νέο πολύ μικρότερο τείχος που αφήνει έξω την περιοχή της Αγοράς.Το μόνο κτήριο που έμεινε σχεδόν ανέπαφο ήταν ο Ναός του Ηφαίστου.
Το 384 ο Θεοδόσιος Α' διατάσσει την διακοπή λειτουργίας των φιλοσοφικών σχολών και των αρχαίων ιερών. Κατά συνέπειαν, πολλοί ναοί στην Αθήνα αλλάζουν λειτουργία. Ο Ναός του Ηφαίστου μετατρέπεται σε εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Γύρω στο 1000 χτίζεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων του Σολάκη.
Ο ναός αυτός αποτελεί το πρώτο δείγμα του επονομαζόμενου Αθηναϊκού ρυθμού και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Αγοράς.
Στο αγαπημένο μας παγκάκι λίγο πριν την εκδρομή |
2 σχόλια:
Ισως και μια απο της καλυτερες εκδρομες!^.~ (Γιωτα!)
Δημοσίευση σχολίου