Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019
Επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου μας
Παραμονές του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το μουσείο εθνικής αντίστασης. Η επιλογή μας ήταν τέλεια γιατί μαζί με τον χώρο στον οποίο περιηγηθήκαμε, γνωρίσαμε και τον υπεύθυνο του χώρου, έναν άνθρωπο καταπληκτικό που με τον μοναδικό του στιλ έδωσε με τον καλύτερο τρόπο τον τόνο εκείνων των ημερών μέσα από την ιστορία του σήμερα, την ιστορία των πατεράδων και των παππούδων μας που βίωσαν τον πόλεμο στις γειτονιές αυτές και μας επέτρεψαν να μεγαλώνουμε ελεύθεροι εμείς σήμερα.
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται στη Νίκαια Αττικής, επί της οδού Π. Τσαλδάρη 185-187.
Δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιάς και με την υποστήριξη της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α). Περιλαμβάνει σπάνιο υλικό ιστορικών κειμηλίων, πολεμικών τεκμηρίων και αρχειακού υλικού όπως σημαίες, όπλα, φωτογραφικό υλικό, ασυρμάτους, αποκόμματα εφημερίδων και εντύπων εποχής, χειρόγραφα σημειώματα, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό κτλ.
Στο Μουσείο φιλοξενούνται πλήθος ιστορικών κειμηλίων, πολεμικών τεκμηρίων και αρχειακού υλικού, ψηφίδες που ανασυνθέτουν την ηρωική περίοδο 1940-1944.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει τη σημαία του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, δείγματα στρατιωτικής εξάρτυσης και οπλισμού των ανταρτών του ΕΛΑΣ, στρατιωτικό υλικό, φωτογραφίες αγωνιστών και ηγετικών μορφών της αντίστασης, φωτογραφικό υλικό του ΕΛΑΝ, σπάνια χαρτογραφικά δεδομένα, εφημερίδες της εποχής και του αντιστασιακού τύπου, παρτιτούρες τραγουδιών της Αντίστασης, κείμενα που αποτυπώνουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής, το καταστατικό της ΕΠΟΝ, πολύγραφο, κούκλες από το κουκλοθέατρο του βουνού.
Στο χώρο του Μουσείου φιλοξενείται ο πίνακας του Θ. Στεφόπουλου “Ο ΕΛΑΣ μετά τη μάχη”. Το Μουσείο κοσμούν, επίσης, καλλιτεχνικές φωτογραφίες για την Αντίσταση του
Σπ. Μελετζή.
Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων, φορέων, που περιλαμβάνουν αφήγηση ιστορικού (τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η εμπλοκή της Ελλάδας στον Πόλεμο, τα αίτια της πείνας στην Κατοχή, οι λόγοι που δημιουργήθηκε η Εθνική Αντίσταση, οι αντιστασιακές οργανώσεις και η συμμετοχή των προσφύγων, τα αντίποινα των κατακτητών κ. ά.), ξενάγηση στο χώρο και προβολή ντοκιμαντέρ από το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης, με τίτλο “H οργανωμένη τρομοκρατία των κατακτητών” από το αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε..
Διοργανώνονται, επίσης, εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: 70 άτομα ανά επίσκεψη.