Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ( 2019-2020)

Πέμπτη 28/11/2019
Σχολικός εκφοβισμός
Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλικά: school bullying‎) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bullying, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. 


Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), 
του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), 
του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), 
του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).



Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. 




Πέμπτη 28/11/2019
Αυτόχθονες Λαοί
Αυτόχθονες ή ιθαγενείς ονομάζονται στις μέρες μας οι μειονοτικοί πληθυσμοί ενός κράτους, στην περίπτωση που κατοικούσαν στο έδαφός του πριν την έλευση του μετέπειτα κυρίαρχου πληθυσμού.






 Αυτόχθονες ορίζονται οι πληθυσμοί που:
  1. κατοικούσαν μία περιοχή όταν κάποιος άλλος πολιτισμός έφθασε εκεί και κυριάρχησε μέσω κατάκτησηςεποικισμού ή με άλλον τρόπο και
  2. διατηρούν έναν τρόπο ζωής εγγύτερο στις κοινωνικές / οικονομικές / πολιτισμικές παραδόσεις τους, σε σύγκριση με τον τρόπο ζωής του κράτους όπου ανήκουν.



Όταν γίνεται λόγος για αυτόχθονες, πρέπει πάντα να γίνεται αναφορά στην ιστορική στιγμή κατά την οποία χαρακτηρίζονται ως τέτοιοι. 




Δεδομένου ότι η ιστορία της ανθρωπότητας χαρακτηρίζεται από την αδιάκοπη μετακίνηση ανθρωπίνων μαζών, είτε με ειρηνικό είτε με βίαιο τρόπο, δεν υπάρχει σχεδόν κανείς απόλυτα αυτόχθων πληθυσμός. 


Κάποιος που σήμερα θεωρείται αυτόχθων, πιθανότατα εγκαταστάθηκε στο σημερινό τόπο διαμονής τους εις βάρος ενός προηγούμενου.

       











Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Άρθρο του μαθητή Ραγιάν. 

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ραγιάν Ε. 

Ραγιάν Ε. 



Ραγιάν Ε. 



Ραγιάν Ε. 



Εργασία- Έρευνα Ραγιάν Ε.       Τάξη:  Στ1 2019-2020

.....................................................................................................

« ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

               Στο 4ο Δημοτικό σχολείο της Νίκαιας στο οποίο φοιτούμε διαπιστώνουμε αρκετές ζημιές κυρίως στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας , αλλά και μερικές φορές ακαθαρσίες από ζώα στα παρτέρια του προαυλίου μας.
              Τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν κυρίως τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες όπου το σχολείο δε λειτουργεί κι έτσι βρίσκουν την ευκαιρία κάποιοι να εισβάλουν και να το βανδαλίσουν.
            Το πρόβλημα φαίνεται να το δημιουργούν κάποια άτομα μεγαλύτερης  ηλικίας, τα οποία μπαίνουν το απόγευμα, μετά το τέλος των μαθημάτων για να παίξουν. Παίζουν όμως σκληρά και άτσαλα με αποτέλεσμα να σπάνε τις μπασκέτες  μας. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό , για να μπορέσουν να μπουν στο προαύλιό μας έχουν ήδη ξηλώσει σε ένα σημείο την περίφραξη του σχολείου, ώστε να μπαινοβγαίνουν πιο άνετα. Εκτός όμως από αυτούς που παίζουν άτσαλα , υπάρχουν και κάποιοι που μουτζουρώνουν και λερώνουν  τους εξωτερικούς τοίχους , οι οποίοι  βρίσκονται από την πλευρά της αυλής του σχολείου.
         Ταυτόχρονα με αυτές τις φθορές διαπιστώνουμε ότι κάποιοι βάζουν μέσα στην αυλή μας και τα κατοικίδια ζώα τους. Από ότι υποθέτουμε αυτό το κάνουν  ώστε τα ζώα να μπορέσουν να κάνουν την ανάγκη τους, αλλά το υπερβολικό είναι ότι έχουμε δει και κάποιους να πλένουν τα ζώα τους στις βρύσες της αυλής από τις οποίες οι μαθητές στα διαλείμματα πίνουν νερό!!!
         Τα θέματα αυτά  είναι πολύ σημαντικά γιατί πρώτον προκαλούνται φθορές στο σχολείο και δεύτερο κινδυνεύει η υγεία 120 παιδιών που φοιτούν στο σχολείο από τις ακαθαρσίες των ζώων.

Συγγραφή κειμένου : Οι Μαθητές και Μαθήτριες της  ΣΤ1  τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάσχα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 Συλλογή εθίμων από την χώρα μας και παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο.  ΜΑΝΟΣ Π.  ΑΝΘΗ Π . ΜΑΝΟΣ Π.  ΕΛΕΝΑ Τ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.  ΓΙΩΡΓΟΣ Π.  ...