Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 η τάξη μας επισκέφτηκε το " Μουσείο Εθνικής Αντίστασης" της πόλης μας , όπου παρακολούθησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και καλά οργανωμένο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα.





Η λειτουργία του μουσείου αυτού  αποτελεί την εκπλήρωση ενός ηθικού χρέους απέναντι στους αγωνιστές της Αντίστασης και τους εκτελεσμένους των Μπλόκων όλων των αιματοβαμμένων μαρτυρικών πόλεων την περίοδο της Κατοχής.


 Το μουσείο επιδιώκει να αποδώσει τη δέουσα τιμή στο μαζικό απελευθερωτικό αντιστασιακό κίνημα και να αναδείξει την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη ως αδιαπραγμάτευτες διαχρονικά αξίες.



Στο Μουσείο φιλοξενούνται πλήθος ιστορικών κειμηλίων, πολεμικών τεκμηρίων και αρχειακού υλικού, ψηφίδες που ανασυνθέτουν την ηρωική περίοδο 1940-1944. 



Ο επισκέπτης μπορεί να δει τη σημαία του 34ου  Συντάγματος του ΕΛΑΣ, δείγματα στρατιωτικής εξάρτυσης και οπλισμού των ανταρτών του ΕΛΑΣ,  στρατιωτικό υλικό, φωτογραφίες αγωνιστών και ηγετικών μορφών της αντίστασης, φωτογραφικό υλικό του ΕΛΑΝ, σπάνια χαρτογραφικά δεδομένα, εφημερίδες της εποχής και του αντιστασιακού τύπου, παρτιτούρες τραγουδιών της Αντίστασης, κείμενα που αποτυπώνουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής, το καταστατικό της ΕΠΟΝ,  πολύγραφο,  κούκλες από το κουκλοθέατρο του βουνού. 



Στον χώρο του Μουσείου φιλοξενείται ο πίνακας του Θ. Στεφόπουλου Ο ΕΛΑΣ μετά τη μάχη. Το Μουσείο κοσμούν, επίσης, καλλιτεχνικές φωτογραφίες για την Αντίσταση του Σπύρου Μελετζή.




Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων, φορέων, που περιλαμβάνουν αφήγηση ιστορικού (τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η εμπλοκή της Ελλάδας στον Πόλεμο, τα αίτια της πείνας στην Κατοχή, οι λόγοι που δημιουργήθηκε η Εθνική Αντίσταση, οι αντιστασιακές οργανώσεις και η συμμετοχή των προσφύγων, τα αντίποινα των κατακτητών κ. ά.), ξενάγηση στον χώρο και προβολή ντοκιμαντέρ από το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης, με  τίτλο H οργανωμένη τρομοκρατία των κατακτητών από το αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε.. Διοργανώνονται, επίσης, εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάσχα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 Συλλογή εθίμων από την χώρα μας και παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο.  ΜΑΝΟΣ Π.  ΑΝΘΗ Π . ΜΑΝΟΣ Π.  ΕΛΕΝΑ Τ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.  ΓΙΩΡΓΟΣ Π.  ...