Κυριακή 28 Μαΐου 2023

1923-2023 . Η ίδρυση της πόλης της Νίκαιας

 

Ιστορικό Ντοκιμαντέρ για την ίδρυση της πόλης της Νίκαιας 


: Το καλοκαίρι του 1922 αρχίζει ο ελληνικός στρατός να υποχωρεί από την Μικρά Ασία.

: Μαζί του ξεκινούν να φεύγουν και χιλιάδες Έλληνες Μικρασιάτες που κατοικούσαν εκεί από την αρχαιότητα, ως πρόσφυγες.

: Ακολούθησαν σκηνές πόνου και μαρτυρίου, όπου εξαγριωμένοι Τούρκοι σκοτώνουν Έλληνες  και καίνε σπίτια και πόλεις ελληνικές. 

: Υπολογίζεται πως ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

: Οι πρόσφυγες αυτοί ερχόμενοι στην ηπειρωτική Ελλάδα εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, πριν από 100 χρόνια το 1923 μια από αυτές της περιοχές εγκατάστασης προσφύγων , ήταν και η Νίκαια που αρχικά ονομαζόταν  Κοκκινιά.

: Οι συνθήκες ζωής αρχικά ήταν δύσκολες, οι πρόσφυγες έμεναν σε αντίσκηνα, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.

: Οι ντόπιοι Έλληνες αρχικά, δεν φέρθηκαν καλά στους πρόσφυγες διώχνοντας τους, από τις περιοχές τους ως βρόμικους και ανεπιθύμητους.

: Οι πρόσφυγες πάλεψαν όμως και τα κατάφεραν να δημιουργήσουν στην περιοχή που σήμερα εμείς ζούμε , αρχικά έναν προσφυγικό καταυλισμό και στη συνέχεια σπίτια, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής.

: Οι μικρασιάτες πρόσφυγες φεύγοντας στην Μικρά Ασία όπου κατοικούσαν για αιώνες είχαν δημιουργήσει έναν σπουδαίο πολιτισμό και ένα πλούσιο τρόπο ζωής .

:  Τον πολιτισμό τους αυτόν τον  έφεραν μαζί τους , μαζί με  την δημιουργικότητα τους και την όρεξη τους  για ζωή.

: Ίδρυσαν καταστήματα εμπορίου, διασκέδασης, αθλητικά σωματεία και καλλιτεχνικές ομάδες.

: Η αρχική ονομασία του οικισμού ήταν Κοκκινιά, όμως στη συνέχεια η περιοχή μας ονομάστηκε Νίκαια , προς τιμή της Νίκαιας που βρισκόταν στην βορειοδυτική περιοχή της Μικράς Ασίας.

: Οι νέοι αυτοί κάτοικοι μην ξεχνώντας τις ρίζες τους και την περιοχή από την οποία έφυγαν ονόμασαν τους δρόμους της πόλης μας με ονομασίες που προέρχονται από την Μικρά Ασία:

: Οδοί Ιωνίας, Βιθυνίας, Καισαρείας, Βοσπόρου κλπ, είναι λίγοι από τους πολλούς αυτούς δρόμους που φανερώνουν την ιστορία της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάσχα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 Συλλογή εθίμων από την χώρα μας και παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο.  ΜΑΝΟΣ Π.  ΑΝΘΗ Π . ΜΑΝΟΣ Π.  ΕΛΕΝΑ Τ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.  ΓΙΩΡΓΟΣ Π.  ...