Γνωρίζοντας από κοντά τη Νίκαια
ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Πατήστε : ΕΔΩ
[ΣΑΜΙΝΑ]
ΣΠΙΤΙ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
(Το σπίτι της άρσης βαρών.)
Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο(ή Σπίτι της Άρσης Βαρών)είναι κλειστό γυμναστήριο στη Νίκαια, κοντά στον Πειραιά.
Φιλοξένησε τους αγώνες άρσης βαρών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα.
Το κτήριο έχει χωρητικότητα 5.100 θέσεων, όμως 3.500 από αυτές διατέθηκαν στο κοινό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
[ΓΕΩΡΓΙΑ]
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ( η ιστορία του)
Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας
Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο που βρίσκεται στη Νίκαια του νομού Αττικής. Διαθέτει 650 οργανωμένες κλίνες και παρέχει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.
Η ιστορία του νοσοκομείου ξεκινά το 1952, όταν άρχισε να λειτουργεί στη συνοικία Άσπρα Χώματα, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Το 1937 το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την ανέγερσή του και το 1939 έλαβαν αρχή οι εργασίες της ανέγερσής του, οι οποίες όμως με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου διακόπηκαν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε κτίριο αποθήκης καπνού στην οδό Θηβών, το οποίο με παρεμβάσεις μετατράπηκε σε νοσοκομείο, γνωστό ως Νοσοκομείο «Σαπόρτα»,όπου εκεί λειτουργούσε καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1948 αρχίζουν ξανά οι εργασίες της ανέγερσής του και το 1952 αρχίζει να λειτουργεί επίσημα, ως Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα.
Το 1964 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και το νοσοκομείο διέθετε 600 κλίνες. Το 1986 μετονομάστηκε σε Περιφερειακό Γενικό Νοσοκοµείο Νίκαιας «∆άµων Βασιλείου» και το 1991 µετονοµάζεται εκ νέου σε Περιφερειακό Γενικό Νοσοκοµείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων». Το 2001 μετανομάστηκε σε Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» και παράλληλα, το ίδιο έτος, 2001, κατασκευάστηκε ο ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονος στον περιβάλλοντα χώρο του.
[ΜΑΡΙΑ]
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ
Ο πολυχώρος " Μάνος Λοΐζος"
Μαρία 😜💝💖🫶
Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, το οποίο είναι περίτεχνα(που έχει γίνει με πολλή τέχνη και μερακι) διακοσμημένο ώστε να είναι κατάλληλο και για υπαίθριες εκδηλώσεις. Επιπλέον, διαθέτει μια μεγάλη αίθουσα, ένα αναψυκτήριο και ένα θερινό σινεμά.
Η πρόσβαση στο κέντρο είναι εξαιρετικά εύκολη: από το σημείο περνούν πολλές γραμμές αστικών λεωφορείων και υπάρχει στάση ακριβώς έξω από την πύλη του στη Θηβών. Υπάρχει και τρόλεϊ που κάνει στάση στην Πέτρου Ράλλη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ
Το Κηποθέατρο της Νίκαιας
Το Δημοτικό Κηποθέατρο βρίσκεται μέσα στο Δημοτικό Κήπο της Νίκαιας, επί της οδού Κύπρου και Προύσσης. Το Κηποθέατρο ανακαινίστηκε το 2004 και είναι χωρητικότητας 700 ατόμων.
Στη σκηνή του θεάτρου φιλοξενείται το Μαθητικό Φεστιβάλ του Δήμου, εκδηλώσεις των Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Πολιτισμού, το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Δήμων της Αττικής, εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων της πόλης, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού.
ΜΑΛΕΝΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ
Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς η επίσημη ονομασία της πλαισιώθηκε από το όνομα του δημάρχου που την οραματίστηκε, του Ντίνου Κατσαφάνα, πρώτου εκλεγμένου δημάρχου της μεταπολίτευσης στη Νίκαια. Στεγάστηκε σε τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ. περίπου.
Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης θεμελιώθηκε το 1976 από δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Ντίνου Κατσαφάνα, με σκοπό την πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης. Σημαντικοί ώριμοι καλλιτέχνες, καθώς και νεότεροι ζωγράφοι και χαράκτες, δώρισαν ελαιογραφίες, συνθέσεις σε ελαφρά ύλη και χαρακτικά, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένας υπολογίσιμος αριθμός εικαστικών έργων στη νεοσύστατη δημοτική συλλογή. Αξιόλογες σποραδικές δωρεές ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Εκτός από την μόνιμη συλλογή, γίνονται περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και διάφορες εκδηλώσεις.
Η Πινακοθήκη βρίσκεται στην οδό Ραιδεστού 32 και Π. Τσαλδάρη.
ΕΥΑ
ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Το Κατράκειο θέατρο
Το Κατράκειο θέατρο είναι ένα από τα στολίδια της Νίκαιας, μιας και είναι το μεγαλύτερο σύγχρονο υπαίθριο θέατρο της χώρας.
Βρίσκεται στο Λόφο Ανδρέα Παπανδρέου, γνωστός και ως «Σελεπίτσαρι», ανάμεσα στους βράχους του παλιού λατομείου.
Είναι αμφιθεατρικού τύπου χωρητικότητας 5.356 θέσεων. Ο συνδυασμός των αριθμημένων θέσεων με τον χώρο που υπάρχει μπροστά από την σκηνή για όρθιους θεατές, το καθιστούν ιδανικό για την φιλοξενία μεγάλου αριθμού θεατών.
Η κατασκευή του θεάτρου ήταν αρχική ιδέα του καλλιτέχνη Μίνου Βολανάκη και πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Νίκαιας επί δημαρχίας Στέλιου Λογοθέτη το 1982. Ονομάστηκε «Κατράκειο» προς τιμήν του αείμνηστου καταξιωμένου ηθοποιού, Μάνου Κατράκη. Επίσης στο θέατρο βρίσκεται ένα ορειχάλκινο άγαλμα, έργο του Μέμου Μακρή, όπου αναπαριστά τον «Δον Κιχώτη», ρόλο που ερμήνευσε ο Μάνος Κατράκης.
Από το 1983, το θέατρο έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, καθώς και εξαιρετικούς ηθοποιούς σε ποιοτικές θεατρικές παραγωγές.
Ο περιβάλλοντας χώρος του θεάτρου αποτελείται από πολύ μεγάλο χώρο στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του κοινού ο οποίος κατά καιρούς φιλοξενεί και φεστιβάλ γράφιτι.
ΜΑΡΙΝΟΣ
ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ιωνικός Νίκαιας
Ο Ιωνικός ιδρύθηκε το 1965 από την ένωση του Αρη Πειραιώς με την ΑΕ Νίκαιας. Η νέα ομάδα έφερε το έμβλημα του Αρη και τα χρώματα της Νίκαιας και γρήγορα συσπείρωσε γύρω της το φίλαθλο κόσμο της Νίκαιας.
1965Ιδρυση Ιωνικού από τη συγχώνευση του Αρη Πειραιώς με την ΑΕ Νίκαιας
1976
Ο Ιωνικός υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του από τη Β' Εθνική στην Α΄ Πειραιώς
1977
Ο Ιωνικός επιστρέφει στη Β' Εθνική
1989
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ιωνικός κερδίζει την άνοδό του στην Α΄ Εθνική κατηγορία
1997
Ο Ιωνικός κατακτά την 5η θέση της βαθμολογίας της Α' Εθνικής που οδηγεί στην Ευρώπη.
1998
Ο Ιωνικός καταλαμβάνει ξανά την 5η θέση και κερδίζει τη συμμετοχή του στο κύπελλο UEFA για πρώτη φορά στην ιστορία του.
1999
Ο Ιωνικός συμμετέχει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, με αντίπαλο την ΑΕΚ. Θα γνωρίσει την ήττα με 3-0.
2011
Ο Ιωνικός χάνει δύο κατηγορίες και υποβιβάζεται στη Δ΄ Εθνική.
2019
Με νέα διοίκηση υπό το Γιάννη Τσιριγώτη, ο Ιωνικός κερδίζει την άνοδό του στις επαγγελματικές κατηγορίες μετά από 8 χρόνια.
2021
Ο Ιωνικός κατέκτησε το πρωτάθλημα στην SL 2 και επέστρεψε πανηγυρικά στην Super League μετά από 14 χρόνια.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ( ο ναός)
Ο Άγιος Νικόλαος της Νίκαιας Με την εγκατάσταση των προσφύγων στο συνοικισμό της Νέας Κοκκινιάς υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ναού. Με τις εκκλήσεις του φωτισμένου Αρχιερατικού Επιτρόπου Νέας Κοκκινιάς Γερβασίου (κατά κόσμο Ευριπίδης Σουμελίδης και μετέπειτα Μητροπολίτη Γρεβενών), παραχωρήθηκε στρατιωτικό αντίσκηνο για την τέλεση των πρώτων λειτουργιών, έως την δημιουργία της ξύλινης παράγκας που εγείρετο σχεδόν ταυτόχρονα. Ως πρώτος (και παρότι ακόμα σε αντίσκηνο) χαρακτηρίστηκε εξ αρχής “Μητροπολιτικός.'' Μπροστά από την Οδό 8 , μετέπειτα Επαμεινώνδα Χαρίλαου και σημερινή Παναγή Τσαλδάρη, δίπλα από την κεντρική πλ. Ελ. Βενιζέλου (που ως το θάνατο του εθνάρχη ονομαζόταν πλ. Αγ. Νικολάου) στήνονται τα θεμέλια της παράγκας. Το 1923 ξεκινά η ανέγερση του σημερινού ναού η οποία ολοκληρώθηκε το 1929 και εγκαινιάστηκε το 1930. Ο ναός αρχικά είχε ένα κωδωνοστάσιο όμως κατέρρευσε (πιθανόν λόγω κακοτεχνίας) και στη θέση του οικοδομήθηκε νέο το 1936 , ενώ 14 χρόνια αργότερα (1950) κηρύχθηκε ο διαγωνισμός και για το δεύτερο.Το εσωτερικό του αρχίζει να αγιογραφείται το 1945 από τους αδελφούς Σούτσου. Ο άμβωνας, το δεσποτικό, τα δυο προσκυνητάρια και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, μεταφέρθηκαν σε κομμάτια από τον ΙΝ Αγ. Στεφάνου Νίγδης (στα κεντρικά και Νότια της Μικράς Ασίας) με φροντίδα του Γερβασίου.
ΣΠΥΡΟΣ
ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ
Η Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς
Η Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς βρίσκεται λίγα μέτρα από την πλατεία της Οσίας Ξένης στη Νίκαια και αποτελεί σύμβολο μαρτυρίου και ηρωισμού του αντιφασιστικού αγώνα του λαού της Κοκκινιάς στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Ήταν το παλιό υφαντουργείο της πόλης όπου στις 17 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν από τους Ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, 75 συνολικά άνθρωποι που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στη ναζιστική κατοχή.
Τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας, οι ταγματασφαλίτες απαίτησαν από τους άνδρες, ηλικίας 14 έως 60 ετών, να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Οσίας Ξένης. Ο ΕΛΑΣ* δεν κινητοποιήθηκε καθώς όλες οι είσοδοι της Κοκκινιάς ήταν μπλοκαρισμένες. Ύστερα, καταδότες υπέδειξαν στις δυνάμεις κατοχής τα ηγετικά στελέχη των ΕΑΜικών** οργανώσεων. Μετά από τη σύλληψη τους και τον σκληρό βασανισμό τους, μεταφέρθηκαν στο υφαντήριο πίσω από την πλατεία όπου εκτελέστηκαν.
Σήμερα στο μνημείο πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων, φορέων, καθώς και επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο επισκέπτης της Μάντρας μπορεί να δει την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα από την οποία πέρασαν οι αγωνιστές που εκτελέστηκαν, το χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής, δείγματα του Γερμανικού οπλοστασίου και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης.
Διεύθυνση: Ηλιουπόλεως 102A , Νίκαια
*ΕΛΑΣ: Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός
**ΕΑΜ: Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΝΙΚΑΙΑ ( ΠΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ)
Η προσφυγική Κοκκινιά
Η Νίκαια ανήκει στις προσφυγικές πόλεις που δημιουργήθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 από ξεριζωμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ο προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Κοκκινιάς, όπως αρχικά ονομαζόταν, ιδρύθηκε το 1923 και σύμφωνα με την Ελληνική απογραφή του 1928 αριθμούσε 33.201 κατοίκους, αποτελώντας τον πολυπληθέστερο συνοικισμό. Το 1934 αποσπάστηκε από το δήμο Πειραιά και έγινε ανεξάρτητος δήμος, ενώ το 1940 (ΦΕΚ 271/10.9.1940) μετονομάστηκε σε Νίκαια. Το 2011 ο δήμος Νίκαιας συνενώθηκε με τον γειτονικό δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη και έκτοτε η Νίκαια αποτελεί τμήμα και έδρα του ευρύτερου Καλλικρατικού δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
ΜΕΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μετρό Νίκαιας
Ο Σταθμός Νίκαια είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας στη Νίκαια, επί της γραμμής 3.
Βρίσκεται κάτω από την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, έχει 3 εισόδους / εξόδους και οι αποβάθρες του είναι σε βάθος 22 μέτρων. Ο σταθμός παραδόθηκε στο κοινό στις 7 Ιουλίου 2020, μαζί με τους σταθμούς «Κορυδαλλός» και «Αγία Βαρβάρα» της ίδιας επέκτασης
ΙΩΑΝΝΑ
ΑΛΣΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ
Άλσος Δεξαμενής.
Το άλσος Δεξαμενής ( Αγίου Φιλίππου) είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στη Νίκαια. Το άλσος είναι ένας δημοφιλείς χώρος για τους κατοίκους και επισκέπτες της Νίκαιας. Προσφέρεται για περίπατο και ξεκούραση μέσα στο πράσινο . Διαθέτει παιδική χαρά και καφετέρια . Στο εσωτερικό του άλσους δεσπόζει ένα όμορφο παρεκκλήσι ο Άγιος Φίλιππος που είναι αφιερωμένο στο βασιλικό ζεύγος Ελισάβετ και Φιλίππου όπου εκεί παντρεύτηκαν . Στο πανέμορφο αυτό άλσος υπάρχει πλούσια βλάστηση από πεύκα , κυπαρίσσια , ελιές , φοίνικες και θάμνους καθώς και πολλά μικρά ζωάκια .

ΑΛΝΤΙ
Allou! Fun Park
Το **Allou! Fun Park** είναι το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο στην Ελλάδα και βρίσκεται στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην περιοχή της Νίκαιας. Άνοιξε το 2001 και προσφέρει μια ποικιλία από παιχνίδια και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Το πάρκο διαθέτει πολλές και ποικίλες διαδρομές, τρενάκια, λούνα πάρκ, θεματικά παιχνίδια και καταστήματα, καθώς και εστιατόρια για να απολαύσετε το φαγητό σας.
Αξιοθέατα του πάρκου περιλαμβάνουν:
- Τον **τροχό του λούνα παρκ** που προσφέρει εκπληκτική θέα.
- Τα **rollercoasters** για τους λάτρεις των συγκινήσεων.
- Διάφορους μηχανισμούς παιχνιδιών που προσφέρουν ψυχαγωγία για όλες τις ηλικίες.
Το πάρκο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, αν και οι ώρες λειτουργίας ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή και τα ειδικά events. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για οικογένειες και παρέες που θέλουν να περάσουν χρόνο διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας μοναδικές εμπειρίες.
Επιπλέον, το **Allou! Fun Park** διοργανώνει και εκδηλώσεις, συναυλίες και πάρτι για να προσφέρει ακόμα περισσότερη ψυχαγωγία στους επισκέπτες του.
ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ: Χαρακτηριστικοί δρόμοι της πόλης μας
ΟΔΟΣ ΒΟΣΠΟΡΟΥ
Η οδός Βοσπόρου στη Νίκαια πήρε το όνομα της από τον Βόσπορο.
O Bόσπορος αναφερόμενος επίσης ως "Ισταμπούλ Μπογκάζι",
είναι πορθμός που αποτελεί τμήμα των συνόρων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
[ΜΑΡΙΝΟΣ]
Οδος Μούγλων
Η Μούγλων είναι επαρχία της νοτιοδυτικής Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου. Συγκεκριμένα στη νοτιοδυτική ακτή της Μικράς Ασίας ανάμεσα στις επαρχίες της Αϊδινίου και της Αττάλειας απέναντι από τα Δωδεκάνησα . Πρωτεύουσα της είναι τα Μούγλα χτισμένα κοντά στην άκρη του Κεραμεικού κόλπου με πληθυσμό 43.845 κατοίκων.
[ΙΩΑΝΝΑ]
Οδός Θειρών 😁🥰🙂
Η οδός Θειρών στη Νίκαια συνδέεται με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Η οδός ονομάστηκε έτσι από το μικρασιατικό χωριό Θείρα, που βρισκόταν στην περιοχή της Ιωνίας. Η ονομασία του δρόμου έγινε προς τιμήν του τόπου καταγωγής τους. Έτσι αποδεικνύεται πως οι πρόσφυγες διατήρησαν την μνήμη της πατρίδας τους μέσω της ονοματοδοσίας στους νέους τόπους εγκατάστασής τους.
[ΓΕΩΡΓΙΑ]
Οδός Λαοδικείας
Η οδός Λαοδικείας στη Νίκαια είναι ένας μεγάλος οδικός άξονας, παράλληλη της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη, σε ένα μεγάλο κομμάτι της.
Πήρε το όνομά της από την Αρχαία Ελληνική πόλη Λαοδίκεια στην Μικρά Ασία, που ήταν κτισμένη στο σημείο, που ο ποταμός Λύκος συμβάλλει με τον ποταμό Μαίανδρο. Βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων μακριά από την Ιεράπολη και είναι το σημερινό Εσκί Χισάρ. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος. Υπήρξε μία από τις πρώτες πόλεις, που εκχριστιανίσθηκαν. Προς τους χριστιανούς κατοίκους της έγραψε μία επιστολή ο Απόστολος Παύλος. Ήταν επίσης μία από τις επτά πρώτες χριστιανικές κοινότητες στη Μικρά Ασία στις οποίες στάλθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη το έργο του «Αποκάλυψη». Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ήταν έδρα επισκόπου.
[ΣΠΥΡΟΣ]
Οδός Ηλιουπόλεως
Η οδός Ηλιουπόλεως πήρε το όνομα της από την ομώνυμη Μητρόπολη της Μικράς Ασίας.
Η μητρόπολη Ηλιουπόλεως και Θυατείρων αποτελεί μία εκκλησιαστική αρχή των νεότερων χρόνων, της οποίας η χρονολογία ίδρυσης τοποθετείται στις αρχές του 18ου αιώνα. Ο χώρος πνευματικής δικαιοδοσίας του μητροπολίτη Ηλιουπόλεως περιλάμβανε εκτεταμένα τμήματα της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας και η έδρα του βρισκόταν στο Αϊδίνι.
Κατά την Οθωμανική περίοδο, πιθανόν στις αρχές του 18ου αιώνα, ιδρύθηκε υπό τη Μητρόπολη Εφέσου η Επισκοπή Ηλιουπόλεως και Θυατείρων. Η Επισκοπή αυτή είχε ως έδρα της τις αρχαίες Τράλλες, οι οποίες είχαν μετονομαστεί σε Αϊδίνι. Λόγω συγχύσεως της πόλης των Θείρων (Tire) που βρίσκονται στην κοιλάδα του Καϊστρου με αυτήν των Θυατείρων (Akhisar) που βρίσκονται στο Υρκάνιο πεδίο και εκτός των ορίων της Επισκοπής Ηλιουπόλεως, η Επισκοπή ονομάστηκε Ηλιουπόλεως (Aydın=φως της πίστεως) και Θυατείρων αντί Θείρων. Τον Δεκέμβριο του 1901 η Επισκοπή Ηλιουπόλεως και Θυατείρων προήχθη σε Μητρόπολη. Το 1922 μετονομάστηκε σε Ηλιουπόλεως και Θείρων, τίτλος ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα.
[ΕΥΑ]
Οδός Βιθυνίας
Η **Οδός Βιθυνίας** βρίσκεται στην περιοχή της Νίκαιας. Το όνομα της οδού παραπέμπει στη **Βιθυνία**, μια αρχαία περιοχή της Μικράς Ασίας, η οποία βρίσκεται στη βόρεια Τουρκία κοντά στη θάλασσα του Μαρμαρά.
[ΑΛΝΤΙ]
Οδός Καισαρείας
Μαρία 😜💘💝💖🫶
Η Καισαρείας είναι μια μεγάλη και βιομηχανοποιημενη πόλη της κεντρικής Ανατολία στην Τουρκία. Έχει πληθυσμό 955.542 κατοίκουςν(εκτίμηση 2020). Η Καισαρεία είναι πρωτεύουσα της Καππαδοκίας, μια από τις μεγαλυτερες και σημαντικότερες περιοχές της Μικρής Ασίας.
Το όνομα της δόθηκε από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβερίου, προς τιμή του πατέρα του Καίσαρα Αυγούστουμ ή από τον τελευταίο Καππαδόκη βασιλιά Αρχελαο ή ίσως από τον Τιβέριο.
Ο τελευταίος Καππαδοκης βασιλιάς, ο Αρχελαος, άλλαξε αυτό το όνομα σε Καισάρεια Μαζακα το 12/9 π.χ.
Η πόλη έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Καππαδοκίας το 17 μ.χ. επί Τιβερίου.
[ ΜΑΡΙΑ]
Η Αττάλεια (τουρκικά: Antalya) είναι μεγάλη παραθαλάσσια πόλη χτισμένη στα παράλια της Μεσογείου, στη νότια ακτή της Τουρκίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.
Είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας σε πληθυσμό με 1.194.204 κατοίκους (2018).
Ιδρύθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και περιβάλλεται από πολλούς αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους.
Συνδυάζοντας παραλίες, αρχαιότητες και πολιτιστικά δρώμενα, η Αττάλεια θεωρείται «η πρωτεύουσα του τουρκικού τουρισμού». Η παλιά πόλη, το Καλέ Ιτσί, βρίσκεται εντός των αρχαίων τειχών.
Τα παλιά ελληνικά σπίτια της έχουν κριθεί ως ιδιαιτέρου κάλλους και είναι πλέον πολιτιστική κληρονομιά υπό προστασία.
Οδός Ατταλείας
Η Αττάλεια (τουρκικά: Antalya) είναι μεγάλη παραθαλάσσια πόλη χτισμένη στα παράλια της Μεσογείου, στη νότια ακτή της Τουρκίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.
Είναι η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας σε πληθυσμό με 1.194.204 κατοίκους (2018).
Ιδρύθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και περιβάλλεται από πολλούς αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους.
Συνδυάζοντας παραλίες, αρχαιότητες και πολιτιστικά δρώμενα, η Αττάλεια θεωρείται «η πρωτεύουσα του τουρκικού τουρισμού». Η παλιά πόλη, το Καλέ Ιτσί, βρίσκεται εντός των αρχαίων τειχών.
Τα παλιά ελληνικά σπίτια της έχουν κριθεί ως ιδιαιτέρου κάλλους και είναι πλέον πολιτιστική κληρονομιά υπό προστασία.
[ΣΗΛΙΑ]
Οδός 7ης Μαρτίου 1944
Τον Μάρτιο του 1944 και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η Κοκκινιά δέχτηκε επίθεση από τους Γερμανούς Ναζί και ντόπιους συνεργάτες τους, όπου δυνάμεις του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και -κυρίως- της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Κοκκινιάς, έπειτα από σκληρές συγκρούσεις, αντιστάθηκαν και τους οδήγησαν σε υποχώρηση. Η συμμετοχή του λαού της πόλης (ανδρών, γυναικών, εφήβων ακόμα και των παιδιών), συνέβαλε σημαντικά στην αντίσταση εναντίον των κατακτητών, συνδράμοντας τους τραυματίες, ψάχνοντας για φυσίγγια, ενώ άλλοι οπλίζονταν και ζητούσαν να οργανωθούν άμεσα στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ[1]. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 4 Μαρτίου και τερματίστηκαν στις 8 Μαρτίου, όταν οι Γερμανοί κατακτητές τράπηκαν σε υποχώρηση
[ ΔΗΜΗΤΡΗΣ]
(Οδός Εφέσου)😊💜😇
Η οδός Εφέσου πήρε το όνομά της από μία πόλη της Μικράς Ασίας.
Ήταν χτισμένη ΒΑ. της Σάμου.
Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις η Έφεσος φερόταν να κατοικήθηκε κατά τους προϊστορικούς (μυθικούς) χρόνους από τις Αμαζόνες.
Η Έφεσος οφείλει την ακμή της στο ότι βρισκόταν πάντα σε στενή σχέση με τις χώρες της Ανατολής.
Γύρω στον 8ο π.Χ. αιώνα, η Έφεσος έγινε το οικονομικό κέντρο της Μικράς Ασίας.
Η Έφεσος ήταν πόλη αφιερωμένη στην Άρτεμη.
Η πόλη είχε στην αρχή έναν ναό, που αργότερα καταστράφηκε για να κτιστεί το μαγαλόπρεπο Αρτεμίσιο, που η κατασκευή του κράτησε 120 χρόνια.
[ ΣΑΜΙΝΑ]
Οδός Π. Ράλλη
Η Λεωφόρος Πέτρου Ράλλη, είναι μεγάλος κεντρικός οδικός άξονας που εκτείνεται σε μήκος 7 χιλιομέτρων και συνδέει το Ρουφ και το Βοτανικό στο κέντρο της Αθήνας με τη Νίκαια. Ξεκινάει από την οδό Πειραιώς, διασχίζει τα όρια των δήμων Ταύρου, Αιγάλεω και Ρέντη, και καταλήγει στο κέντρο της Νίκαιας, όπου συνεχίζει εώς το Κερατσίνι ως Λεωφόρος Σαλαμίνος.
Η λεωφόρος φέρει το όνομα του Πέτρου Ράλλη. Ο Πέτρος Ράλλης (1884 - 19 Αυγούστου 1945) ήταν Έλληνας πολιτικός, ο οποίος υπήρξε υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις τις δεκαετίες του 1930 και του 1940.
Η Λεωφόρος Πέτρου Ράλλη από το 1931 μέχρι το 1939 ονομαζόταν Οδός Κυδωνιών ενώ περίπου από την Πλατεία Δαβάκη έως και τον κόμβο της Λεωφόρου Θηβών στη Νίκαια, ονομαζόταν Λεωφόρος Σαλαμίνος.
[ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ]
Οδός Π. Τσαλδάρη
Η οδός Παναγή Τσαλδάρη είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Νίκαιας. Ξεκινάει από την πλατεία Κρήνης και καταλήγει στην οδό Τζαβέλλα. Στην αρχή είναι δρόμος μέχρι την οδό Προύσης, μετά γίνεται πεζόδρομος μέχρι την οδό Ηλιουπόλεως, διασχίζει την πλατεία Αγίου Νικολάου και ξαναγίνεται δρόμος μέχρι το τέλος της. Σε όλο το μήκος της υπάρχουν πολλά καταστήματα, αλλά και σπίτια.
Πήρε το όνομα της από τον πολιτικό Παναγή Τσαλδάρη, λόγω της προσφοράς του στην Ελλάδα. Ο Παναγής Τσαλδάρης (Καμάρι Κορινθίας, 5 Μαρτίου 1868 – Αθήνα 17 Μαΐου 1936) ήταν αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και δύο φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην περίοδο του Μεσοπολέμου.
Η οικογένειά του είχε μικρασιατική καταγωγή. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ανακηρύχθηκε αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής το 1889.
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ο Τσαλδάρης συνελήφθη ως «πολιτικός εγκληματίας» και φυλακίστηκε. Τελικά μετά τη Δίκη των Έξι αποφυλακίστηκε στις 8 Ιανουαρίου 1923 ύστερα από αμνηστία που του δόθηκε.
Ήταν μετριοπαθής πολιτικός, παρότι συμμεριζόταν τις απόψεις για πολιτικές διώξεις των αντιπάλων του.
Το 1935 ανετράπη από στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τους αντιστράτηγους Αλέξανδρο Παπάγο και Ρέππα. Η μετριοπαθής και σχετικά φιλοδημοκρατική στάση του Τσαλδάρη ηττήθηκε ολοκληρωτικά οδηγώντας σε όξυνση του Εθνικού Διχασμού.
[ΜΑΛΕΝΑ]
ΣΗΛΙΑ