Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

 Η ξενάγηση ξεκίνησε από το σχολείο όπου συζητήσαμε και λύσαμε απορίες γύρω από την εποχή οικοδόμησης των κτιρίων που θα βλέπαμε

                               Η αρχή της βόλτας ήταν απέναντι από την πύλη του Ανδριανού


 Ένα μικρό σταμάτημα για φαγητό στην αρχή της Διονυσίου Αεραπογίτου


Με ξεναγό τον κο Διονύση και φόντο ψηλά τον Παρθενώνα που στα χρόνια του Βυζαντίου ήταν ο ναός της Αγίας Σοφίας

Το θεάτρο του Ηρώδη του Αττικού που φτιάχτηκε  στην μνήμη της γυναίκας του και σήμερα αποτελεί χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων



Ο Άρειος Πάγος: αρχαίο δικαστήριο και ο χώρος όπου ο Απόστολος Παύλος μίλησε για τον Χριστιανισμό για πρώτη φορά στους ειδωλολάτρες Έλληνες

Στο βάθος Το Θησείο με τον Ναό του Ήφαιστου που στα χρόνια του Βυζαντίου έγινε ο ναός του Αγίου Γεωργίου

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων κτίσμα 1000 χρόνων όπου στην κατασκευή του περιέχει κίονες αρχαιοεληνικούς καθώς και κύβους όπου φαίνονται αραβικά γράμματα

Τον 3ο αιώνα μ.Χ. οι Έρουλοι ένας άγριος λαός λεηλατεί την Αθήνα και καταστρέφει την αρχαία αγορά. Για να γλιτώσουν οι κάτοικοι φτιάχνουν στα γρήγορα τείχη για να προφυλαχτούν . Οι αριστεροί μαθητές παριστάνουν του Έρουλους και οι δεξιοί τους υπερασπιστές της πόλης στο σημείο όπου υπήρχαν τα τείχη.

 
ζωγραφίζοντας ό,τι μας έκανε εντύπωση απο τον ναό των Αγίων Αποστόλων του Τσολάκη
ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ





Μετά την καταστροφή της αρχαίας αγοράς από τους Έρουλους οι Ρωμαίοι φτιάχνουν μια νέα αγορά εντός των τειχών. Οι στήλες οριοθετούν την είσοδο της ρωμαϊκής αγοράς

Πλατεία των Αέρηδων. Το κτίσμα γνωστό ως βαπτιστήριο λειτουργούσε ως μετεωρολογικός σταθμός με ανεμόμετρο και είχε και μηχανισμό ρολογιού. Βρισκόταν στην ρωμαϊκή αγορά και ενημέρωνε τους εμπόρους για τον καιρό, ώστε να υπολογίζουν αν τα εμπορέυματά τους θα μπορούσαν να φύγουν .

Το κτίριο που επισκευάζεται στον χώρο της αγοράς  είναι το Τζαμί που υπήρχε από τον 15ο αιώνα μ.Χ.στην εποχή της τουρκοκρατίας

Η Παναγία η Καπνικαρέα( 12ος αι. μ.Χ) στην Ερμού: Οφείλει το όνομά της σε έναν καπνικάρη , άνθρωπο που εισέπραττε φόρους από τους κατοίκους της περιοχής με βάσει πόσες καμινάδες είχαν τα σπίτια τους. Ο φοραεισπράκτορας - ο καπνικάρης είχε βγάλει πολλά χρήματα και μέρος αυτών τα έδωσε για την ανέγερση της ομώνυμης εκκλησίας

Έξω από την εκκλησία την Παναγία την Γοργοεπήκοο. Προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε σχέδια που υπάρχουν στην εκκλησία στους εξωτερικούς τοίχους και που προσπαθούν να ενώσουν την αρχαία Ελλάδα με τη νεότερη χριστιανική Ελλάδα

Είναι η μόνη εκκλησία (12ος αι. μ.Χ.)φτιαγμένη ολόκληρη με μάρμαρα από αρχαίους ναούς που είχαν καταστραφεί. Η Παναγιά η Γοργοεπήκοος σύμφωνα με την εκκλησία βοηθά της εγκυμονούσες γυναίκες


 Π      Α      Ι     Χ      Ν       Ι     Δ      Ι     Α



Παιχνίδι, είναι η οργανωμένη δραστηριότητα  με σκοπό την ψυχαγωγία .

Τα παιχνίδια υπάρχουν σε διάφορες μορφές: επιτραπέζια, ηλεκτρονική, παραδοσιακά, πνευματικάκ.ά. 

Κύριοι παράγοντες του παιχνιδιού είναι οι κανόνες, τα επιτεύγματα, η πρόκληση και η αλληλεπίδραση. Τα παιχνίδια, γενικά, υποβάλλουν τον παίκτη σε μια ψυχική ή σωματική διέγερση, ή πολλές φορές και τα δύο. Πολλά παιχνίδια βοηθάνε στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, μπορεί να έχουν τη μορφή άσκησης ή να έχουν εκπαιδευτικό, ή ψυχολογικό χαρακτήρα. 

Τα παιχνίδια εμφανίζονται σε πηγές από το 2600 π.Χ.. Είναι παγκόσμιο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και παρατηρούνται σε όλους τους πολιτισμούς. Το Βασιλικό Παιχνίδι του Ουρ (Royal Game of Ur), το Senet και το Mancala είναι κάποια από τα αρχαιότερα παιχνίδια του κόσμου.
 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ



ΣΚΑΚΙ

Το σκάκι είναι επιτραπέζιο παιχνίδι και ιδιαίτερα πνευματικό άθλημα για δύο παίχτες. Παίζεται σε ένα μικρό διάγραμμα που λέγεται σκακιέρα. Οι δύο παίχτες κάθονται αντικριστά και μετακινούν  τα 16 πιόνια τους. Ο ένας πάιχτης μετακινεί τα λευκά και ο άλλος τα μαύρα πιόνια.
Σκοπός κάθε παίχτη είναι να κάνει ματ στον αντίπαλο Βασιλιά. Το σκάκι είναι από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο. Έχει περιγραφεί όχι μόνο σαν παιχνίδι αλλά και ως τέχνη, επιστήμη και άθλημα. Συχνά θεωρείται ως αφηρημένο πολεμικό παιχνίδι και ως «πνευματική πολεμική τέχνη» Το σκάκι παίζεται τόσο για διασκέδαση  όσο και ανταγωνιστικά σε λέσχες. Το σκάκι έχει επίσης πολλές παραλλαγές και συγγενικά  παιχνίδια που παίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Κανόνες σκακιού
Το σκάκι είναι παιχνίδι δύο παιχτών σε μια βάση την σκακιέρα και με 16 πιόνια για κάθε παίχτη. Σκοπός είναι η προστασία του βασιλιά. Η σκακιέρα  είναι ένας πίνακας 8Χ8 από άσπρα και μαύρα τετράγωνα. Τα πιόνια χωρίζονται σε δυο στρατούς. Στους «λευκούς» και τους «μαύρους» Συγκεκριμένα κάθε παίχτης ξεκινά με τα παρακάτω πιόνια:
1 Βασιλιά
1 Βασίλισσα
2 πύργους
2 αξιωματικούς
2 ίππους
8 στρατιωτάκια

Το παιχνίδι ξεκινά καθορίζοντας ποιος παίρνει κάθε χρώμα. Αυτό μπορεί να γίνει ή με κάποια συμφωνία ή με μια τυχαία μέθοδο. Ο κάτοχος των λευκών κάνει την πρώτη κίνηση. Το παιχνίδι συνεχίζεται με τους παίχτες να παίζουν εναλλάξ από μια κίνηση ο καθένας. Ποτέ δεν πρέπει να αφήσει ο παίχτης εκτεθειμένο τον βασιλιά του σε απειλή.

Τα συναισθήματα μου για το σκάκι είναι πολύ έντονα. Είναι παιχνίδι με αγωνία για το τι θα γίνει στο τέλος του. Το σκάκι είναι ένα ήσυχο παιχνίδι με πολύ μακριά ιστορία. Παίζεται και από πολύ μεγάλους αλά και από μικρά παιδιά.
1Η ΟΜΑΔΑ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ- ΑΝΝΑ-ΧΑΡΙΣ-ΜΑΡΙΤΙΝΑ-ΧΑΡΑ-ΜΠΙΛΙΑΝΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ



ΚΡΥΦΤΟ

Το κρυφτό  είναι ομαδικό παιχνίδι που παίζεται από πολλά παιδιά. Ένας φυλάει και οι άλλοι κρύβονται. Μετά αυτός που φυλάει ψάχνει να βρει αυτούς που κρύφτηκαν. Αν τους βρει όλους φυλάει ο πρώτος, αν όμως τους ελευθερώσει κάποιος φωνάζοντας « φτου ξελευθερία» το παιχνίδι επαναλαμβάνεται και πάλι από την αρχή.
Το κρυφτό είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι. Μετράς 5,10,15…. Έως το 100 μέχρι οι παίχτες να κρυφτούν. Όταν αυτός που τα φυλά φτάσει στο 100 αρχίζει να ψάχνει με σκοπό να τους βρει. Αν βρει τον πρώτο «φτύνει» και συνεχίζει ψάχνοντας για τον επόμενο. Αν τους βρει όλους φυλάει αυτός που βρέθηκε πρώτος.
 
Οι κανόνες του παιχνιδιού:
1.       Βγάζουμε αριθμάκια για να φυλάξει ο πρώτος
2 .   Αν αυτός που φυλάει κάνει ματάκι ξαναφυλάει
3.  όποιον βρει πρώτα , αυτός θα φυλάξει στον επόμενο γύρο
4.  Αν ο τελευταίος πει «φτου ξελευθερία» τότε τα ξαναφυλάει ο ίδιος.
5.  Αν δεν βρει κανέναν το παιχνίδι επαναλαμβάνεται με τον ίδιο να φυλά.

Τα συναισθήματα για το κρυφτό
Το κρυφτό είναι ένα παιχνίδι παραδοσιακό όπου το έπαιζαν και στα παλιά χρόνια. Όταν ρωτώ κάποιο παππού ή γιαγιά για το κρυφτό, συγκινούνται και μου λένε πως ήταν το αγαπημένο τους παιχνίδι όταν ήταν μικροί. Μαζεύονταν σε πλατείες και αλάνες για να το χαρούν περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως κι εμένα μου αρέσει πολύ το κρυφτό.
2Η ΟΜΑΔΑ:
ΡΑΦΑΕΛΑ- ΣΤΑΥΡΟΣ-ΜΙΧΑΛΗΣ-ΣΕΦΙΚΟ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ



ΜΟΝΟΠΟΛΗ

Επιτραπέζια ονομάζεται κάθε παιχνίδι που παίζεται πανω σε μικρή οριζόντια επιφάνεια. Συμμετέχουν το λιγότερο 2 άτομα.
Υπάρχουν διαφόρων ειδών επιτραπέζια παιχνίδια, μερικά από αυτά είναι:
Το σκάκι που αναπαριστά τη σύγκρουση 2 βασιλείων
Η μονόπολη παιχνίδι αγοραπωλησίας και ιδιοκτητών
Το σκραμπλ παιχνίδι λέξεων
Κλπ
Όποιο επιτραπέζιο παιχνίδι διαλέξει κάποιος για να παίξει, το σίγουρο είναι ένα, ότι θα του προσφέρει διασκέδαση, γνώσεις και νοητική άσκηση.
 
Η  μονόπολη είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με 4 πιόνια ,μικρά πλαστικά σπίτια, ψευτικά λεφτά, ένα ταμπλό και κάρτες. Το ταμπλό έχει κουτάκια με εντολές και αποφάσεις. Υπάρχουν πολλά είδη μονόπολης όπως: Μονόπολη τζούνιορ, μονόπολη 80 χρόνων, μονόπολη star wars,  μονόπολη minions κλπ.
Συναισθήματα: Στην αρχή η μονόπολη δεν μου άρεσε γιατί δεν καταλάβαινα πως παίζεται. Με τον καιρό όμως άρχισε να μου αρέσει. Τώρα πια διασκεδάζω πολύ με αυτό το παιχνίδι. Μου αρέσει να αγοράζω οικόπεδα και γελάω όταν κάποιος πάει φυλακή. Επίσης μου αρέσει να κάνω τον τραπεζίτη. Είναι ένα παιχνίδι που με ξαφνιάζει γιατί τελικά δεν ξέρεις ποιος είναι νικητής αν δεν μετρήσεις όχι μόνο τα χρήματα αλλά και τα οικόπεδα που έχεις αγοράσει.
4Η ΟΜΑΔΑ
ΣΑΒΒΑΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ-ΑΝΔΡΕΑΣ-ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΑΛΟΥΝΤΙΟ-ΤΖΙΜΗΣ


 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ



PAC-MAN

 
Από τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ένα από τα σύμβολα της δεκαετίας του ’80. Οι πιο μεγάλοι σήμερα το γνώρισαν σε κάποια αίθουσα ψυχαγωγίας τα παλιότερα χρόνια ως βιντεοπαιχνιδι. Οι νέοι το ανακαλύπτουν στις μέρες μας μέσα από το ίντερνετ. Πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1979 στην Ιαπωνία και δημιουργός του ήταν ο 24χρονος Ιάπωνας προγραμματιστής Ιβατάνι που δούλευε στην εταιρία Namco . O PacMan  έχει σχήμα κεφαλιού που ανοιγοκλείνει για να καταπιεί τελείες και έπαθλα στην προσπάθειά του να ξεγλιστρήσει από 4 φαντάσματα που τον καταδιώκουν μέσα σε έναν λαβύρινθο.
3Η ΟΜΑΔΑ
ΙΩΑΝΝΑ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΘΕΟΔΩΡΑ-ΜΑΡΙΑ-ΕΥΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάσχα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 Συλλογή εθίμων από την χώρα μας και παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο.  ΜΑΝΟΣ Π.  ΑΝΘΗ Π . ΜΑΝΟΣ Π.  ΕΛΕΝΑ Τ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.  ΓΙΩΡΓΟΣ Π.  ...