Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020



Έθιμα από την Ελλάδα και τον κόσμο
Ευχές από την τάξη μας για όλο τον κόσμο 



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ( πατήστε πάνω στους τίτλους) 





              

       ΚΟΛΙΑΔΑ(ΓΙΑΝΝΗΣ)                                 





YULE (ΓΙΑΝΝΗΣ)







Η ολονυχτία του κόκορα ( ΙΣΠΑΝΙΑ)

Στην Ισπανία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τα χριστουγεννιάτικα                  έθιμα ,καθώς υπάρχουν διαφορετικοί εορτασμοί ανά τις κοινότητες(Καταλανοί, Βάσκοι, Γαλίκιοι).

Τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων οι Ισπανοί πηγαίνουν στην Ολονυχτία  του Κόκορα ,καθώς λέγεται ότι λάλησε ένας κόκορας όταν γεννήθηκε ο Χριστός.

Μετά τη λειτουργία, οι Ισπανοί βγαίνουν έξω και τραγουδούν χριστουγεννιάτικα άσματα κρατώντας δαυλούς, κιθάρες και τύμπανα.

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει γαλοπούλα με μανιτάρια τρούφες, ενώ στους Γαλικίους θαλασσινά.

ΑΝΤΕΛΑ


Το χριστόψωμο 

Το «ψωμί του Χριστού» ζυμώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων με ιδιαίτερη ευλάβεια. Απαραίτητο στολίδι του είναι ο χαραγμένος σταυρός.
Ανήμερα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσοι παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, όπου ο Χριστός έδωσε τον Άρτο σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  -  ΘΩΜΑΪΣ


Έθιμα από την ΗΠΕΙΡΟ

Ένα από τα ηπειρωτικά έθιμα είναι ότι επειδή οι ηπειρώτες έχουν μεγάλη πίστη στον Χριστό νήστευαν  σαράντα ημέρες  για να υποδεχτούν την γέννηση του Χριστού . Η νηστεία  ξεκινούσε από 15 Νοέμβρη και τελείωνε 24 Δεκέμβρη .

 

 Επίσης τα έθιμα των Χριστουγέννων για κάθε οικογένεια  άρχιζαν με το σφάξιμο του χοίρου , που σε πολλές περιοχές ήταν ιεροτελεστία . Το χοιρινό είχε ξεχωριστή θέση στο  Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και στα γλέντια που γινόταν την  ημέρα των Χριστουγέννων στις πλατείες των χωριών .

 

 Άλλο ένα ηπειρωτικό έθιμο ήταν  τα <<σπάργανα του Χριστού >> . Είναι γλύκισμα φτιαγμένο  από χυλό
, από σιταρένιο αλεύρι που ψήνεται  σε πυρωμένη  πέτρα μέσα στο τζάκι . Τις

<< τηγανίτες >> αυτές τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο  με καρύδια και κανέλα . Το τρώγανε την Παραμονή των Χριστουγέννων . Συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού στην φάτνη .

ΞΑΝΘΗ


Τα Αλεξανδρινά  ( ΔΑΝΙΑ)

Στη Δανία την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται πολλά χειροποίητα στολίδια για τη διακόσμηση των σπιτιών. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό Αλεξανδρινό στεφάνι με τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Εκτός από το στεφάνι για τη σύνθεση του οποίου χρησιμοποιούνται μικρά κόκκινα ή μπεζ Αλεξανδρινά, κλαδιά και λαμπερά στολίδια υπάρχει και το «έθιμο του κεριού» που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά και χρησιμεύει σαν ημερολόγιο. Κάθε παιδί έχει ένα κερί το οποίο χωρίζεται με οριζόντιες γραμμές ή νούμερα στις μέρες που αντιστοιχούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα το κερί ανάβεται μέχρι να πλησιάσει η επόμενη γραμμή. Έτσι φθάνει η μέρα που θα πάρει και το δώρο του.

Η περίοδος των Χριστουγέννων στη Δανία συνοδεύεται και από τα απαραίτητα και πολύ σκανταλιάρικα καλικατζαράκια τα «Julenisser»

ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 Το κηροπήγιο ( ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

              Στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων. Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στόλισμα του σπιτιού με πολύχρωμα φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του σπιτιού φυσικό έλατο. Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους.

ΕΙΡΗΝΗ

Οι Μωμόγεροι ( ΠΟΝΤΟΣ) 

Οι Πόντιοι, διατηρούν κάποια αρχαία έθιμα. Έτσι διατηρούν και στις μέρες μας το έθιμο των Μωμόγερων.

Οι ενήλικες φορούν στολές κυρίως του γιατρού ,της νύφης ,του τράγου ,και του διαβόλου και με συνοδεία ποντιακής λύρας και νταουλιού γυρίζουν στο χωριό ή στην πόλη.

Οι Μωμόγεροι στην αρχαιότητα ήταν οι ιερείς του Μώμου, Θεού της σάτιρας και του γέλιου.

Όλες της γιορτές  από τα Χριστούγεννα μέχρι τα φώτα γυρίζουν από  σπίτι σε σπίτι και κάνουν αστεία και γλεντούν ,οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν φαί ,ποτό και χρήματα για τους συλλόγους των ποντίων.

Έτσι ξόρκιζαν το κακό !

ΜΑΡΙΑ







ΑΙΣΧΥΛΟΣ












ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΖ. 








NocheBuena  (ΙΣΠΑΝΙΑ)


Η παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς «NocheBuena» είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια. Τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά από πεύκα, μπεζ και κόκκινα αλεξανδριανά και αναμμένα κεριά δίνοντας μια κατάνυξη και ένα χρώμα στην ατμόσφαιρα. Μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων στο οποίο προσφέρονται τοπικές σπεσιαλιτέ, ακολουθεί η Λειτουργία των Χριστουγέννων.

ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάσχα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 Συλλογή εθίμων από την χώρα μας και παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο.  ΜΑΝΟΣ Π.  ΑΝΘΗ Π . ΜΑΝΟΣ Π.  ΕΛΕΝΑ Τ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.  ΓΙΩΡΓΟΣ Π.  ...