Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου μας



 Λίγα λόγια για τη Δημοτική πινακοθήκη του Δήμου μας: 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ραιδεστού 32 και Π. Τσαλδάρη, 184 53 Νίκαια     Τηλ: +30 210 4913588

E-mail: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com

Ωράριο Λειτουργίας για το Κοινό  

 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή:10 π.μ. – 2 μ.μ.

Τετάρτη: 5 – 8 μ.μ.

Φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

 Μέρος αυτής της καταστροφής και του διωγμού ήταν και οι Αρμένιοι, ένας λαός που συνυπήρχε ειρηνικά στην περιοχή της Μικράς Ασίας και που διώχθηκε μαζί με τους Έλληνες. 



Ένα μέρος αυτών των Αρμενίων προσφύγων έφτασε και στην περιοχή της Κοκκινιάς, της σημερινής πόλης μας της Νίκαιας.



 Η πόλη μας ακόμα και σήμερα έχει έντονο το αρμένικο στοιχείο τόσο με το " Αρμένικο Σχολείο" όσο και με την Αρμένικη εκκλησία, αλλά και με πολλά επίθετα ανθρώπων που λήγουν σε - αν ( πχ Αραπιάν , Γιανγκογιάν κλπ) και θυμίζουν την καταγωγή και την κοινή πορεία αυτών των ανθρώπων με τους δικούς μας παππούδες.

Παπούδες  που εκδιώχθηκαν από την Μικρά Ασία και ήρθαν στην ηπειρωτική Ελλάδα , ιδρύωντας πόλεις όπως  τη δική μας την Νίκαια, για να συνεχίσουν τη ζωή τους. 





Λίγα λόγια για την έκθεση που παρακολουθήσαμε.

«1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες». Έκθεση στην Πινακοθήκη Νίκαιας

Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας η οποία αφορά την αρμενική προσφυγική εγκατάσταση στην Ελλάδα και ό,τι ακολούθησε, φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση με τίτλο «1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες» συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και το περιοδικό «Αρμενικά».

Η έκθεση περιλαμβάνει 130 φωτογραφίες που καλύπτουν κυρίως την περίοδο 1922-1940, καθώς επίσης εκδόσεις και εφημερίδες των αρχών του 20ού αιώνα. 


Ακολουθούν η οργάνωση των τοπικών κοινοτήτων, η δημιουργία ορφανοτροφείων, εκκλησιών και σχολείων, η ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στην εκπαίδευση και στον ρόλο των ορφανοτροφείων ως κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης.

Αρμένιοι πρόσφυγες τις πρώτες ημέρες της νέας τους ζωής στη Νίκαια.

Το ενδιαφέρον του επισκέπτη θα προσελκύσουν τα στιγμιότυπα καθημερινής ζωής, οι αναπαραστάσεις επαγγελμάτων, θεατρικών και μουσικών ομάδων, αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και οι ομαδικές απεικονίσεις με διανοούμενους, λογοτέχνες και εν γένει πνευματικές προσωπικότητες της αρμενικής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάσχα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 Συλλογή εθίμων από την χώρα μας και παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο.  ΜΑΝΟΣ Π.  ΑΝΘΗ Π . ΜΑΝΟΣ Π.  ΕΛΕΝΑ Τ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.  ΓΙΩΡΓΟΣ Π.  ...