Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020



Έθιμα από την Ελλάδα και τον κόσμο
Ευχές από την τάξη μας για όλο τον κόσμο 



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ( πατήστε πάνω στους τίτλους) 





              

       ΚΟΛΙΑΔΑ(ΓΙΑΝΝΗΣ)                                 





YULE (ΓΙΑΝΝΗΣ)







Η ολονυχτία του κόκορα ( ΙΣΠΑΝΙΑ)

Στην Ισπανία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τα χριστουγεννιάτικα                  έθιμα ,καθώς υπάρχουν διαφορετικοί εορτασμοί ανά τις κοινότητες(Καταλανοί, Βάσκοι, Γαλίκιοι).

Τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων οι Ισπανοί πηγαίνουν στην Ολονυχτία  του Κόκορα ,καθώς λέγεται ότι λάλησε ένας κόκορας όταν γεννήθηκε ο Χριστός.

Μετά τη λειτουργία, οι Ισπανοί βγαίνουν έξω και τραγουδούν χριστουγεννιάτικα άσματα κρατώντας δαυλούς, κιθάρες και τύμπανα.

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει γαλοπούλα με μανιτάρια τρούφες, ενώ στους Γαλικίους θαλασσινά.

ΑΝΤΕΛΑ


Το χριστόψωμο 

Το «ψωμί του Χριστού» ζυμώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων με ιδιαίτερη ευλάβεια. Απαραίτητο στολίδι του είναι ο χαραγμένος σταυρός.
Ανήμερα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσοι παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, όπου ο Χριστός έδωσε τον Άρτο σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  -  ΘΩΜΑΪΣ


Έθιμα από την ΗΠΕΙΡΟ

Ένα από τα ηπειρωτικά έθιμα είναι ότι επειδή οι ηπειρώτες έχουν μεγάλη πίστη στον Χριστό νήστευαν  σαράντα ημέρες  για να υποδεχτούν την γέννηση του Χριστού . Η νηστεία  ξεκινούσε από 15 Νοέμβρη και τελείωνε 24 Δεκέμβρη .

 

 Επίσης τα έθιμα των Χριστουγέννων για κάθε οικογένεια  άρχιζαν με το σφάξιμο του χοίρου , που σε πολλές περιοχές ήταν ιεροτελεστία . Το χοιρινό είχε ξεχωριστή θέση στο  Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και στα γλέντια που γινόταν την  ημέρα των Χριστουγέννων στις πλατείες των χωριών .

 

 Άλλο ένα ηπειρωτικό έθιμο ήταν  τα <<σπάργανα του Χριστού >> . Είναι γλύκισμα φτιαγμένο  από χυλό
, από σιταρένιο αλεύρι που ψήνεται  σε πυρωμένη  πέτρα μέσα στο τζάκι . Τις

<< τηγανίτες >> αυτές τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο  με καρύδια και κανέλα . Το τρώγανε την Παραμονή των Χριστουγέννων . Συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού στην φάτνη .

ΞΑΝΘΗ


Τα Αλεξανδρινά  ( ΔΑΝΙΑ)

Στη Δανία την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται πολλά χειροποίητα στολίδια για τη διακόσμηση των σπιτιών. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό Αλεξανδρινό στεφάνι με τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Εκτός από το στεφάνι για τη σύνθεση του οποίου χρησιμοποιούνται μικρά κόκκινα ή μπεζ Αλεξανδρινά, κλαδιά και λαμπερά στολίδια υπάρχει και το «έθιμο του κεριού» που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά και χρησιμεύει σαν ημερολόγιο. Κάθε παιδί έχει ένα κερί το οποίο χωρίζεται με οριζόντιες γραμμές ή νούμερα στις μέρες που αντιστοιχούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα το κερί ανάβεται μέχρι να πλησιάσει η επόμενη γραμμή. Έτσι φθάνει η μέρα που θα πάρει και το δώρο του.

Η περίοδος των Χριστουγέννων στη Δανία συνοδεύεται και από τα απαραίτητα και πολύ σκανταλιάρικα καλικατζαράκια τα «Julenisser»

ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 Το κηροπήγιο ( ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

              Στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων. Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στόλισμα του σπιτιού με πολύχρωμα φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του σπιτιού φυσικό έλατο. Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους.

ΕΙΡΗΝΗ

Οι Μωμόγεροι ( ΠΟΝΤΟΣ) 

Οι Πόντιοι, διατηρούν κάποια αρχαία έθιμα. Έτσι διατηρούν και στις μέρες μας το έθιμο των Μωμόγερων.

Οι ενήλικες φορούν στολές κυρίως του γιατρού ,της νύφης ,του τράγου ,και του διαβόλου και με συνοδεία ποντιακής λύρας και νταουλιού γυρίζουν στο χωριό ή στην πόλη.

Οι Μωμόγεροι στην αρχαιότητα ήταν οι ιερείς του Μώμου, Θεού της σάτιρας και του γέλιου.

Όλες της γιορτές  από τα Χριστούγεννα μέχρι τα φώτα γυρίζουν από  σπίτι σε σπίτι και κάνουν αστεία και γλεντούν ,οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν φαί ,ποτό και χρήματα για τους συλλόγους των ποντίων.

Έτσι ξόρκιζαν το κακό !

ΜΑΡΙΑ







ΑΙΣΧΥΛΟΣ












ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΖ. 








NocheBuena  (ΙΣΠΑΝΙΑ)


Η παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς «NocheBuena» είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια. Τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά από πεύκα, μπεζ και κόκκινα αλεξανδριανά και αναμμένα κεριά δίνοντας μια κατάνυξη και ένα χρώμα στην ατμόσφαιρα. Μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων στο οποίο προσφέρονται τοπικές σπεσιαλιτέ, ακολουθεί η Λειτουργία των Χριστουγέννων.

ΕΛΕΝΑ

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Αχ, αυτός ο κορωνοϊός...

 Παραγωγή κειμένου με χρήση δοσμένων εικόνων

Με βοηθό τις εικόνες που ακολουθούν φτιάχνω ένα κείμενο. Δεν ξεχνώ να δώσω τίτλο στο κείμενό μου και να αναπτύξω τις σκέψεις μου με πολλές επαυξημένες προτάσεις .




  Ο ιός του 2020

         Μια φορά κι έναν καιρό τα παιδιά όλου του κόσμου παίζαμε αμέριμνα κάθε μέρα στις πλατείες, στα πάρκα, πηγαίναμε σχολείο καθημερινά και  κάναμε τις  δραστηριότητές μας.

         Μία μέρα του περασμένου Μάρτη, ενώ γυρνούσα από το σχολείο και έλεγα στη γιαγιά μου πόσο ωραία πέρασα, φτάσαμε σπίτι, έπλυνα τα χέρια μου και φάγαμε μεσημεριανό. Στη συνέχεια ξεκίνησα το διάβασμα και η γιαγιά μου έβλεπε ειδήσεις  με πολύ προσοχή, διότι ανακοίνωσαν ότι εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ένας πολύ επικίνδυνος ιός, ο οποίος προήλθε από την Κίνα και ονομαζόταν κορονοϊός. Η γιαγιά μου με φώναξε να δω κι εγώ ειδήσεις, διότι  είπαν ότι θα κλείσουν τα σχολεία και για να βγούμε έξω θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με κωδικό και να ενημερώνουμε το κράτος που πηγαίνουμε και να φοράμε και ιατρική μάσκα. Μου είπε η γιαγιά ότι αυτό ονομάζεται καραντίνα και ότι θα έπρεπε να προσέχουμε πολύ τους γύρω μας και να μην ερχόμαστε σε επαφή με πολλά άτομα, ειδικά αν είναι μεγάλης ηλικίας.

Εγώ τρόμαξα, γιατί δεν ήξερα, δεν το είχα ξανακούσει.

      Μου εξήγησε ότι αυτός ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος, γιατί κολλάει από τη μύτη, τα μάτια και το στόμα. Επίσης μου είπε ότι δεν υπάρχει φάρμακο, γιατί είναι ένας νέος ιός. Πολλοί άνθρωποι που κολλούσαν τον ιό, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, πέθαιναν.

       Εγώ φοβήθηκα πολύ, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες όλου του κόσμου. Ακόμη πέρασε από το μυαλό μου ότι μπορεί να έχω κι εγώ τον ιό.

Σταματήσαμε να πηγαίνουμε σχολείο, σταματήσαμε να πηγαίνουμε στις πλατείες, σταματήσαμε να κάνουμε τις δραστηριότητές μας, σταματήσαμε να βλέπουμε τους φίλους μας. Όμως μάθαμε να ζούμε έτσι για τρεις μήνες.

        Κάθε μέρα ξυπνούσα με την ελπίδα ότι κάποια φαρμακευτική εταιρεία, θα ανακάλυπτε κάποιο φάρμακο που θα νικούσε τον ιό.  Ώσπου μία μέρα η γιαγιά μου με φώναξε πάλι για να μου πει τα καλά νέα. Τα σχολεία θα άνοιγαν αρχές Ιουνίου. Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί θα έβλεπα τους φίλους μου και οι ελπίδες μου μεγάλωσαν γιατί πίστεψα η ζωή μας γύρισε πάλι στο κανονικό της ρυθμό. Στο σχολείο πήγαμε με τις μάσκες αλλά αυτό δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα. Το σημαντικό ήταν ότι επιτέλους γυρίσαμε στη τάξη μας, κάνοντας καθημερινά μάθημα.

         Το καλοκαίρι μας πέρασε ήρεμα με λιγότερους ασθενείς και λιγότερους θανάτους.

         Αρχές Σεπτέμβρη γυρίσαμε πάλι στα θρανία, με μάσκες αλλά αυτή τη φορά ο κάθε μαθητής είχε το δικό του θρανίο, για λόγους ασφαλείας.

Αυτός ήταν ο νέος τρόπος λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Ένιωθα χαρούμενη, μόνο και μόνο που γύρισα στο σχολείο, παρ’ όλα τα νέα μέτρα. Όμως μέρα με τη μέρα, τα κρούσματα αυξάνονταν πολύ. Κι αυτό με στεναχωρούσε, επειδή ένιωθα ότι θα κλείσουν πάλι τα σχολεία, όπως κι έγινε. Αλλά αυτή τη φορά μας ενημέρωσαν ότι τουλάχιστον θα κάνουμε μάθημα μέσω του διαδικτύου.

       Μετά από δύο εβδομάδες έμαθα ότι μία φαρμακευτική εταιρεία ήταν πολύ κοντά στο να ανακαλύψει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

       Οι ελπίδες όλων των ανθρώπων μεγάλωσαν όσο ποτέ και πιστεύω ότι ανακουφίστηκαν, πήραν μία ανάσα, όπως κι εγώ.

       Πλέον το εμβόλιο έχει ανακαλυφθεί και όλοι οι άνθρωποι της γης είναι αισιόδοξοι.

       Νιώθω ότι έμαθα πολλά αυτό το χρόνο όπως ότι από τη μία μέρα στην άλλη μπορούν να αλλάξουν τα πάντα και γι’αυτό έμαθα να απολαμβάνω την κάθε στιγμή της ζωής μου.

       Εύχομαι το 2021 να είναι ένας πιο υγιής χρόνος για όλο τον κόσμο με περισσότερες ελπίδες και περισσότερα όνειρα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ



Ο ιός που έφερε στον  Dobby μοναξιά

Γεία σας με λένε Dobby είμαι ενα αδέσποτο σκυλάκι που ζώ σε μια γειτονιά στα δυτικά προάστια.Μου άρεσε πολύ εδώ που ζούσα, ήμουν πολύ ευτυχισμένος.Κάθε μέρα στην πρωινή  μου βόλτα έβλεπα τους γονείς με τα παιδάκια τους που πήγαιναν σχολείο και το απολάμβανα.

    Dobby Dobby μου φώναζαν μικροί και μεγάλοι ,με χάιδευαν και με έπαιζαν .Μου αρέσουν πολύ τα παιδάκια γιατί είναι παιχνιδιάρικα,πολλές

φορές πήγαινα έξω από το σχολείο τους και τα περίμενα να βγούν διάλειμμα ,για να τα βλέπω να παίζουν και καμιά φορά μου έδειναν και καμιά λιχουδιά. Είχα και πολλούς φίλους στην γειτονιά που με τάιζαν , η γιαγιά Μαρία , η κυρία Ελένη , ο κύριος  Κώστας, έπερνα πολύ αγάπη και φροντίδα . Μία μέρα που χάζευα τα παιδάκια στο σχολείο παρατήρησα ότι όλα φορούσαν μια μάσκα στο πρόσωπο τους , τρόμαξα να τα γνωρίσω από μακριά ποιός ήταν ο Γιωργάκης ,  ποιά ήταν η Μαρία , ποιά ηταν η Ειρήνη,η Χριστίνα,η Αντέλα...  γενικά μου φάνηκε πολύ περίεργο όλο αυτό.'Οταν τους ρώτησα μου είπαν, ότι υπάρχει ένας πόλυ πόλυ μικρός ιός όπου έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλον το κόσμο και για αυτό το λόγο φόραγαν τη μάσκα για να προστατευτούν από αυτόν γιατί ήταν θανατηφόρος.

     Αν και τα παιδάκια έπαιζαν, δεν μου άρεσε που τα έβλεπα έτσι.Λίγο καιρό αργότερα ήρθε και η καραντίνα τότε τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα.Εγώ δεν πέρναγα καθόλου καλά γιατί δεν είχα καθόλου παρέα.Οι μικροί μου φίλοι δεν πήγαιναν ούτε σχολείο ,οι γείτονες δεν έβγαιναν έξω να με χαϊδέψουν και να με παίξουν ένιωθα μοναξιά .....

    Καμία φορά που και που  συναντούσα κανέναν άνθρωπο και αν έβλεπα κανένα γνωστό ,που τους γνώριζα απο τα μάτια γιατί φορούσαν όλοι μάσκα με απόφευγαν, ήταν βιαστικοί δεν ξέρω .Ένας φίλος μου γέρικος σκύλος και σοφός, που πήγαινα όταν ήμουν στεναχωριμένος μου είπε ότι εμείς είμαστε αδέσποτα και ειδικά τώρα που φοβούντε τον ίο μας αποφέυγουν.

      Μια είναι η λύση να βγεί το εμβόλιο του ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ.

 

Τότε θα γίνουν ολα όπως πρίν, να έχω επαφή με τους ανθρώπους  να με παίζουν, να με αγαπάνε ,να είναι ξέγνιαστοι για  να μου δίνουν σημασία και να μην νοιώθω μόνος .Έτσι άνθρωποι και ζώα θα είναι υγιείς και χαρούμενοι!!!!  
ΜΑΡΙΑ

Η ζωή πριν και μετά τον κορονοϊό 

          Στην αρχή, πριν την καραντίνα, όλα ήταν μια χαρά. Μπορούσαμε να παίζουμε με τους φίλους μας, να

 κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα παντού κ.τ.λ. Όμως όταν έμαθα ότι θα

 κλείσουν τα σχολεία για «2 εβδομάδες» ενθουσιάστηκα να είμαι 

ειλικρινής, γιατί θα ξεκουραζόμουν από τα μαθήματα. Αλλά τελικά 

αυτό το πράγμα συνεχίστηκε για αρκετό καιρό… Για 3 μήνες. 

Ευτυχώς μετά άνοιξαν τα σχολεία και νόμιζα ότι όλα θα ήταν όπως 

πριν. Αλλά δεν ήταν. Έπρεπε να κρατάμε αποστάσεις συνέχεια αλλά

 τουλάχιστον δεν φοράγαμε μάσκες.     Λίγους μήνες μετά (το 

καλοκαίρι) νόμιζα ότι είχε τελειώσει αυτή η κατάσταση. Λοιπόν

 έκανα λάθος. Όταν θα ξεκινάγανε ξανά τα σχολεία, θα έπρεπε να 

φοράμε μάσκα συνέχεια εκτός όταν πίναμε ή τρώγαμε      Ελπίζω να

 τελειώσει αυτή η κατάσταση που ζούμε τώρα σύντομα. 

Καλά Χριστούγεννα κ’ Καλή Χρονιά!!!

   Έλενα Κ.

     

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Έχεις Φωνή Είμαστε Δίπλα Σου 

 ΘΕΜΑ:

 Διαβίβαση ενημερωτικού υλικού:  

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Τέσσερα ενημερωτικά φυλλάδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

με σκοπό:

α) να ενημερωθεί όλη η εκπαιδευτική κοινότητα,

β) να αναρτηθούν  στην ιστοσελίδα του σχολείου  και

γ) να ενημερωθούν οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών/τριών.






Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Αυτόχθονες λαοί

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Αυτόχθονας λαός είναι ....
  • αυτός που κατοικεί από την αρχή στη γη των προγόνων του,  ο ιθαγενής.


  • Παρουσιάσεις εργασιών για τους αυτόχθονες λαούς :

  •  - Yaohnanen της φυλής Καστόμ
  • - Ινδιάνοι και Αβορίγινες
  • - Ινδιάνοι
  • - Εσκιμώοι
  • - Μαορί
  • - Μασάι
  • Α’Ι’ΝΟΥ




Παρουσιάσεις : 

Γιάννης πατήστε ΕΔΩ
Ειρήνη πατήστε ΕΔΩ
Έλενα πατήστε ΕΔΩ
Αφροδίτη πατήστε ΕΔΩ



Θωμαΐς



Αναστασία




Μαρία

Οι Μασάι

Ειναί μια φυλή που κατοικεί στην νοτιοδυτική Κένυα και στη βόρεια Τανζανία

Κατάγονται απο το Σουδάν απο την ανατολική περιοχή του Νείλου απ’ όπου

 






Μετανάστευσαν παλιότερα.Οι σχέσεις τους με τους πολιτισμένους λεύκους άρχισαν  μέσα του 18ου αιώνα.Πολύ σύντομα η Κένυα κατακτήθηκε,25 εκατομμύρια Αφρικανοί πουλήθηκαν ως σκλάβοι αναμεσα τους και οι Μασάι.

Η Μασαί ειναι η πιο διάσιμη αφρικανική φυλή που διατηρούν τον τρόπο ξωής των  προγόνων τους.Ασχολούνται με την κτηνοτροφία και είναι φημισμένοι για τις πολεμικές τους ικανότητες

Οι άντρες πολεμιστές βάφουν τα μαλλιά με μια ειδική κόκκινη βαφή φτιαγμένη απο μια ουσία που βγαίνει απο φυτά της περιοχής.

Κατασκευάζουν καλύβες στις οποίες μένουν μέχρι να αλλάξουν τοποθεσία.Οι οποίες ήταν κατασκευασμένες απο κοπριές ζώων λάσπη και ξύλο.

Κωνσταντίνος

Α’Ι’ΝΟΥ

 




Οι  Αϊνού είναι ιθαγενής λαός της Α.Ασίας, που κατοικεί κυρίως στα νησιά: Χουκάιντο, Σαχαλίνη και Κουρίλες. Φυλετικά ανήκει στους Ευρωπίδες. Είναι κοντοί στο ανάστημα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, άφθονο τρίχωμα και στρόγγυλα μάτια. Ο τρόπος ζωής τους έχει μείνει ανεπηρέαστος από το σύγχρονο πολιτισμό. Το καλοκαίρι ζουν σε καλύβες, ενώ το χειμώνα σε υπόγεια σπίτια. Ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια του ρυζιού, του κεχριού, με το κυνήγι και το ψάρεμα. Η γλώσσα που μιλούν δεν έχει συγγένεια με καμμία γνώστη. Δεν γραφή, αλλά οι παραδόσεις και οι μύθοι τους μεταδίδονται προφορικά από γένια σε γένια. Λατρεύουν την αρκούδα που την εκτρέφουν με ιδιαίτερη φροντίδα και τη θυσιάζουν σε παραδοσιακές ιεροτελεστίες. Με την εμφάνιση των Κοζάκων στην περιοχή, ο πληθυσμός τους μειώθηκε στις 15.000 και σήμερα έχουν αφομοιωθεί με τους Ιάπωνες.

ΠΗΓΗ: (ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΖΩΗ, 1ος ΤΟΜΟΣ ΣΕΛ.290) 


Γιορτή για την μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου

 " ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"    1.        ΧΟΡΩΔΙΑ: ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ   ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Φτιά...