Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

 Επίσκεψη στο εργαστήρι πηλού 

Η τάξη μας την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 επισκέφτηκε το εργαστήρι κεραμικής στο κέντρο της Αθήνας ( Λένορμαν 36) 
Στο λεωφορείο 


Η κεραμική είναι η τέχνη κατασκευής κεραμικών. Από τις αρχαιότερες τέχνες που έχουν καταγραφεί με αρχαιολογικά ευρήματα και χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της κάθε εποχής.


Υγρός πηλός παίρνει την επιθυμητή μορφή απ' τα ανθρώπινα χέρια και ξηραίνεται ώστε να αποκτήσει στερεά μορφή. Αργότερα μπαίνει σε ειδικό φούρνο και "ψήνεται" ώστε να αυξηθεί η μηχανική του αντοχή.


Λόγω της ευκολίας στην δημιουργία επιθυμητών σχημάτων όπως δοχεία και ειδώλια, αλλά και της αντοχής των κεραμικών στο χρόνο, η κεραμική είναι η τέχνη / τεχνολογία για την οποία υπάρχουν παλαιότατα αρχαιολογικά ευρήματα.                        


Τα αγγεία που έφτιαξε ο κύριος Βασίλης, αφού ρώτησε τα παιδιά , τι ήθελαν να τους  κατασκευάσει. 

Στον χώρο της αγγειογραφίας 



Κουκλοθέατρο " Ο βασιλιάς που δεν είχε όρεξη" 

Ο βασιλιάς της ιστορίας μας δεν είχε όρεξη και όρισε σε έναν ντελάλη να πει σε όλο τον κόσμο πως : όποιος του έφερνε την όρεξή του, θα του έδινε το μισό του βασίλειο. Ανάμεσα σε όσους πέρασαν για να επαναφέρουν την όρεξη του βασιλιά ήταν κι ένας αγγειοπλάστης. Ο αγγειοπλάστης ζήτησε από τον βασιλιά να τον ακολουθήσει στο εργαστήριό του. Στη συνέχεια ζήτησε από τον βασιλιά να του φέρει χώμα, να του κουαβλήσει νερό και να του μαζέψει ξύλα , ώστε να ψήσουν τα αγγεία που θα έφτιαχναν. Ο βασιλιάς κουράστηκε τόσο από όλες τις δουλείες, αλλά και πείνασε τόσο πολύ που η ορεξή του επανήλθε. Έτσι ο αγγειοπλάστης πέτυχε να επαναφέρει την όρεξη στον Βασιλιά. 

Κατασκευάζοντας τις δικές μας αγγειογραφίες 


Σε στρογγυλά πήλινα πιάτα τα παιδιά γέμισαν με χρώμα τα δελφίνια που ήταν σκιτσαρισμένα. 
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και τα παιδιά το χάρηκαν ιδιαίτερα 







Τα ΔΕΛΦΙΝΙΑ  της τάξης μας 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάσχα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 Συλλογή εθίμων από την χώρα μας και παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο.  ΜΑΝΟΣ Π.  ΑΝΘΗ Π . ΜΑΝΟΣ Π.  ΕΛΕΝΑ Τ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.  ΓΙΩΡΓΟΣ Π.  ...