Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ταξιδεύοντας σε Άγιους Τόπους

 Άγιο Όρος- Παναγία Σουμελά- Μετέωρα 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ


Στις  πλαγιές του όρους Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά! Χτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου οι οποίοι ήθελαν να αναβιώσουν τα ερείπεια της ιστορικής Μονής που βρισκόταν στη Τραπεζούντα του Πόντου.

Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας,που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο ευαγγελιστής Λουκάς.Η Παναγία Σουμελά είναι από τις πιο αγαπημένες εικόνες όλων των χριστιανών .Χιλίαδες πιστοί πάνε κάθε χρόνο να την προσκυνήσουν.

Σύμφωνα με την παράδοση οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος είδαν σε όραμα την Παναγία να τους φανερώνει που βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της ώστε εκεί να χτίσουν μια εκκλησία.

Χιλιάδες πιστών άρχισαν να επισκέπτονται την εκκλησία για να προσκυνήσουν την εικόνα και να πιουν από το θαυματουργό αγίασμα που ξεκίνησε να αναβλύζει με τρόπο θαυματουργό από έναν γρανιτένιο  βράχο μέσα στο σπήλαιο.




Παναγία Σουμελά.
Ανθή Π. 



Στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, σε μία σπηλιά ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. με αποκάλυψη της Παναγίας, το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελάς. Η μονή 

χτίστηκε από δύο Aθηναίους μοναχούς, τον Bαρνάβα και Σωφρόνιο και δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα 

διότι 

οι εκεί Πόντιοι έλεγαν συχνά «θα ανέβουμε σου Μελά την Παναΐαν».

    Η θαυματουργός εικόνα, σύμφωνα με την παράδοση, χαράχθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά πάνω σε ξύλο, αποτελούσε μαζί με το αγιασμό ,με τις θεραπευτικές ιδιότητες, το σημείο αναφοράς της Μονής.
    Ωστόσο, η βάρβαρη συμπεριφορά των Τούρκων προς τα μοναστήρια του Πόντου, οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή της μονής το 1922. Λίγο αργότερα, πριν τον ξεριζωμό και την αναγκαστική έξοδο του 1923, οι μοναχοί έκρυψαν την εικόνα μαζί με Σταυρό με τίμιο ξύλο, στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.





     Λίγα χρόνια μετά, το 1951, ξεκίνησε η ανέγερση της νέας Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο που αποτελεί το σημείο αναφοράς του Ποντιακού ελληνισμού στην Ελλάδα.

     Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου γιορτάζεται η Παναγιά Σουμελά και πλήθος πιστών, ποντίων και μη, επισκέπτονται τη μονή για να προσκυνήσουν την αγία εικόνα. 





ΜΕΤΕΩΡΑ

 

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα στη Θεσσαλία, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.[1] Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.







ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάσχα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 Συλλογή εθίμων από την χώρα μας και παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο.  ΜΑΝΟΣ Π.  ΑΝΘΗ Π . ΜΑΝΟΣ Π.  ΕΛΕΝΑ Τ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.  ΓΙΩΡΓΟΣ Π.  ...